Végső szakaszába érkezett az indiai választás

Utolsó, hetedik szakaszukba érkeztek az indiai választások vasárnap.

Több mint 100 millió választópolgár adhatja le szavazatát Pandzsáb, Uttarakhand, Uttar Prades, Nyugat-Bengália, Bihar, Dzsarkhand, Madhja Prades és Csandirga szövetségi államok 59 választókerületében a hathetes szavazás utolsó napján. Vasárnap voksolnak Narendra Modi indiai kormányfő választókerületében, a szent városként tisztelt Váránasziban is. A választást több helyen fokozott biztonsági óvintézkedések kísérik.

A szavazatokat csütörtökön számolják össze, és még aznap, vagy pénteken kihirdetik a végleges eredményt. A választásokon összesen mintegy 900 millió indiai szavazópolgár dönthet a legfeljebb 552 fős alsóház, a lok szabha tagjairól.

A választási bizottság szerint az első hat fordulóban körülbelül 66 százalékos volt a részvételi arány, valamivel több az előző, 2014-es választásokon mért 58 százaléknál.

Hírdetés

Az április 11-én kezdődött, május 19-ig tartó hétszakaszos választáson Modi újabb mandátumot szeretne szerezni.

A kormányfő és pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) agresszív választási hadjáratot folytatott, azzal vádolva riválisait, hogy a kisebbségek kedvében járva igyekeznek szert tenni szavazatokra. Az ellenzék – élén az Indiai Nemzeti Kongresszussal – eközben a kormány mezőgazdasági politikáját és az országban tapasztalható magas munkanélküliségi arányt kifogásolta.

Közvélemény-kutatások szerint egyetlen párt sem szerez abszolút többséget a parlamentben, és az Indiai Néppártnak is szövetségeseket kell majd keresnie a hatalomban maradáshoz.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »