Végső elkeseredettségében vegyi fegyvereket vethet be az Iszlám Állam

Az Egyesült Államok arra számít, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet durva vegyi fegyvereket is bevet annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni az iraki kormányerők és szövetségeseik előrenyomulását az észak-iraki Moszulnál – jelentette ki kedden egy amerikai tisztviselő, aki egyben azt is mondta, igen korlátozottak az iszlamisták képességei az ilyen fegyverek előállítására.

A vegyi fegyverek, így a mustárgáz bevetését nemzetközi szerződés tiltja, ez mondjuk bizonyára kevéssé érdekli az Iszlám Állam harcosait.

Az amerikaiak rendszeresen begyűjtik a tüzérségi lövedékek darabjait, hogy kimutassák az esetleges vegyszerek jelenlétét rajtuk, mivel az Iszlám Állam már hónapokkal a Moszul elleni hétfői hadművelet előtt bevetett mustárgázt – mondta egy másik tisztviselő.

Egy korábban nyilvánosságra hozott esetben az amerikai erők megerősítették a kén-mustár vegyület jelenlétét az Iszlám Állam egyik lőszerdarabján október 5-én – mondta egy további tisztviselő. A lövedéket a dzsihadisták a helyi erők ellen használták, nem az amerikai vagy a szövetséges csapatok ellen.

Ugyanez a nyilatkozó hozzátette:

Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük az IÁ elítélendő magatartását és azt, hogy semmibe veszik a nemzetközi szabályokat, valamint normákat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »