Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

Londonban milliók, a tévéközvetítések nyomán pedig világszerte milliárdok követték figyelemmel II. Erzsébet temetését.

A néhai királynő koporsóját a Westminster apátságban ravatalozták fel hétfőn délután. Ezen a szertartáson a – királyi család mellett – 2000 meghívott és 500 állami vezető vett részt. Tiszteletét tette Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, legtöbben mégis a Brit Nemzetközösség országaiból képviseltették magukat. Novák Katalin köztársasági elnök férjével vett részt a gyászszertartáson.

A koporsót a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, tetején a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown -, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken viselnek.

MTI/AP/Pool Getty/Tristan Fewings

III. Károly brit király a brit hadsereg gránátos őrezredének zászlaját helyezi édesanyja, II. Erzsébet néhai brit uralkodó koporsójára a windsori kastély Szent György-kápolnájában rendezett temetésen 2022. szeptember 19-én.
6 MTI/AP/Pool/PA/Jonathan Brady

Hírdetés

II. Erzsébet néhai brit uralkodó koporsója a windsori kastély Szent György-kápolnájában.
MTI/AP/Pool/PA/Victoria Jones

Az egy órás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját a Westminster-apátságból a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben szállították elindult a Hyde Park Corner közelében lévő Wellington-emlékműhöz. A katonai menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezette.

Vilmos walesi herceg, brit trónörökös (b) és öccse, Harry sussexi herceg nagyanyjuk, II. Erzsébet néhai brit uralkodó ágyútalpra helyezett koporsóját kíséri a Westminster-csarnokból a gyászszertartás helyszínére, a londoni Westminster-apátságba.
MTI/AP/Pool/Emilio Morenatti

A Hyde Parktól gépjármű vitte II. Erzsébet koporsóját a Windsor-ház ősi rezidenciájára. Ott már csak szűk családi körben a VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezték végső nyugalomra.

A királynőt a windsori kastély emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra.
MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Dave Jenkins

II. Erzsébet hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »