Végre utalják a tavalyi támogatásokat

Végre utalják a tavalyi támogatásokat

Többszöri halasztás után a hét elején elkezdődött a tavalyi mezőgazdasági támogatások kifizetése. A támogatásigénylő 26 ezer Hargita megyei gazdából több mint húszezer számára utalják a területalapú és az országos kiegészítő szubvenciót a következő időszakban – számolt be a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, Haschi András.

oszi munkalatok vn 004_b

A területalapú alaptámogatás esetében hektáronként 79,73 eurót (352 lej), illetve az úgynevezett redisztributív támogatás esetében hektáronként 5 eurót (22 lej) osztanak, míg az 5–30 hektár közötti területre hektáronként 51,07 euró (225,6 lej) jár.

Ugyanakkor fizetik az úgynevezett országos kiegészítő támogatást is, amely szántőföldek esetében 19,19 euró (85 lej) hektáronként – közölte az intézményvezető. Kiemelte ugyanakkor, hogy az a 12 ezer gazda, aki tavaly SAPS-előlegben részesült, természetesen a fennmaradó összeget kapja meg – hiszen a 79 euróból előlegként 53-at folyósítottak már, tehát további 26 euró kerül majd az érintettek számláira.

Emellett dolgoznak azon, hogy a fennmaradó hatezer gazda is mihamarabb megkapja az igényelt támogatást. Azok között, akiknek még várniuk kell a támogatásra, van aki ellenőrzés alá esett, van akinek hibák miatt nem is jár majd támogatás, de olyan is, aki egyszerűen még nem került sorra – számolt be Haschi András.

Mint ismeretes, Hargita megyében tavaly több mint 26 ezer gazda jogosult a területalapú támogatásra, ők majdnem 178 ezer hektárnyi földterületre igényelték a juttatást, így összesen közel 13 millió euró érkezik majd területalapú támogatás címszó alatt a megyébe.

Kovászna megyében hétezer gazda számlájára utalták át eddig a területalapú támogatást. Befejezték az ellenőrzéseket, az adatok informatikai bejegyzése folyamatban – közölte a Háromszék érdeklődésére Angela Ne­goiţă, az APIA megyei kirendeltségének aligazgatója. Azt is megtudtuk, hogy az állattenyésztők támogatását május 25-étől folyósítják. Az országban a kifizetések első napján 27 273 igénylőnek utaltak összesen 13,6 millió euró értékben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »