Végre nem a Harry Potter jut eszükbe a magyarokról

A francia lapok lelkes hunokról írnak, és megváltoztatnák a Himnuszt.

Élő hírfolyamunkat IDE KATTINTVA TALÁLJA.

A Le Figaro nem meglepő módon dicséri a magyarokat, akik eltökélten és határozottan játszottak, és Szalai, majd Stieber góljával megnyerték a mérkőzést. A sztárokat is felvonultató, esélyesebb osztrák csapat a lap szerint jobban kezdte a mérkőzést, és talán minden másképp is alakult volna, ha Alaba lövése bemegy. A végeredmény tudatában viszont nyugodtabban várhatják az Izland elleni összecsapást, mint az osztrákok, akiket egyébként a torna meglepetésének gondoltak sokan.

Magyarország nyerte a dunai derbit! címmel tudósított keddi meccsünkről a Le Monde. „Kedden osztrák–magyar, de ki ellen játszanak?” – sütötte el németországi tudósítójuk a magyar sajtót is körbejáró poént az Osztrák–Magyar Monarchiára utalva. A lap megjegyzi, az osztrákok eddig kétszer szerepeltek Eb-n, egyszer társrendezőként Svájccal, de különösebb sikerek nélkül. A magyarok most jutottak ki harmadjára, Norvégiát verve.

A magyar mennydörgő

Az újságíró cikkében kiemeli, a magyar szurkolók közül többen büszkén viselnek a hunok dicsőségét hirdető pólókat, ráadásul egyik játékosukat Attilának hívják [Fioláról van szó – a szerk.]. Emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban viszont nem sok dicsőség jutott nekünk a nemzetközi tornákon, hiszen harminc éve nem jutottunk ki ilyen világversenyre, és az utóbbi évek legfélelmetesebb magyarja a magyar mennydörgő volt a Harry Potterben.

Mint a Le Monde hangsúlyozza, az osztrákok önbizalomtól duzzadva, selejtezőcsoportjukat megnyerve érkeztek a tornára, Franciaország, jövünk! szlogennel, a FIFA ranglista tizedik helyéről. Ennek fényében tényleg meglepő a vereségük.

A lap a meccs körítését is elemezte: a találkozót várva „a hunok és az osztrákok vidáman táncoltak együtt a Place de la Bourse-on Stevie Wonder Pastime Paradise című dalára, testvéries hangulatban”. Viszont odaszúrnak egyet, ugyanis szerintük a magyar himnusznak gyászos megítélése van, mert a lassú ritmusával és a magyar nép sanyarú sorsát emlegető soraival letöri, lelombozza az embert. Hozzáteszik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérte is, hogy a riói játékokon gyorsított verziót játsszanak.

Kiemelik, hogy a magyarok meglepően bátran futballoztak, jó kontrákkal, és a két szakállas szélső, Kádár és Fiola passzjátéka még ollézásra is ragadtatta a magyar szurkolókat, akik egyébként nagyobb hőfokon égtek, mint az osztrákok. Mint írják, az első gólt szép összjáték előzte meg, utána pedig füstgránát és a hang is robbant a magyar táborban. A találatot szerző Szalait kicsivel korábban még kifütyülték a drukkerek a nehézkessége és a gyenge játéka miatt, utána viszont keblükre ölelték. A képek tanúsága szerint majdnem széttépték örömükben.

A végén a cikk írója hozzáfűzi: az eredmény biztosan boldoggá teszi Orbán Viktort is, aki ötszázmillió eurót fektetett a stadionok építésébe a felsőoktatás reformja helyett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »