Végleg kicsinálták az önkéntes pénztári cafetériát (is)

Végleg kicsinálták az önkéntes pénztári cafetériát (is)

Bár volt rá halvány remény, hogy a kormányzat újragondolja az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári befizetések kedvezményes adózását, a parlamenti szavazáson a fideszesek mégis a megszorítást támogatták. Annak ellenére, hogy a Matolcsy György vezette MNB versenyképességi tanácsának akcióterve kifejezetten ösztönözte volna az öngondoskodást, és a Menedzsment Fórum kérdésére alig két hete Varga Mihály pénzügyminiszter is változtatásra hajlandónak mutatkozott volna. Akkor a tárcavezető így fogalmazott:

a kormány nyitott a cafeteriát érintő javaslatokra, van még idő a parlamenti szavazásig a módosítások újragondolására.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminisztert kérdezte az ügyben a portál, és a politikus kerek perec kijelentette

Hírdetés

megfontolták a kérdést, de végül elvetették az idén még hatályos szabályok fenntartását.

A régi szabályok szerint a munkáltató 40,71 százalékos közteherrel adhatta az egyes meghatározott cafetériaelemeket, azaz (nettó) 1000 forintnyi önkéntes pénztári befizetés 1687 forintba került. Az új szabályok szerint viszont ahhoz, hogy (nettó) 1000 forintnyi befizetést tudjon teljesíteni a munkavállaló az önkéntes pénztárába, 1819 forint költségébe fog kerülni a munkaadónak, ami 45,02 százalékos adóterhelést jelent.

Az Orbán-kormány más népszerű cafetériaelemeket sem kímélt a megszorítások során. Így például az eddig adómentesen juttatható sportrendezvényre-kulturális szolgáltatásra szóló belépő, mobilitás célú lakhatási támogatás, lakáscélú támogatás, diákhitel-támogatás és kockázati biztosítás is teljes mértékben adóköteles lesz.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »