Végignézhetjük, hogyan ébredezett az Erő

Végignézhetjük, hogyan ébredezett az Erő

Remek albumot raktak össze a Lucasfilmnél arról, hogyan alkották meg Az ébredő Erő látványvilágát.

Amikor a hetvenes évek közepén George Lucas megalkotta a Csillagok háborúja világát, még nem sejthette, hogy egész generációkat „fertőz meg” vele, és a szereplők, helyszínek és történetek fénykardcsapás gyorsaságával válik a nyugati kultúrkör közös kincsévé. A látványvilág megteremtésében kulcsfontosságú szerepe volt Ralph McQuarrie-nek. A 2012-ben, 82 évesen elhunyt mesterre George Lucas akkor így emlékezett:

„Ralph McQuarrie volt az első, akit megbíztam, hogy segítsen nekem megálmodni a Star Wars világát. Zseniális közreműködése, páratlan produkciós festményei hajtották és ösztönözték az eredeti Star Wars-trilógia szereplőgárdáját és stábját. Mikor szavakkal nem tudtam elmondani, mire gondolok, csak rámutattam Ralph valamelyik mesés képére, és azt mondtam: »Csináld így!«”

  Magyar Nemzet  

McQuarrie művei máig meghatározóak bárki számára, aki a Csillagok háborújával látványával kíván foglalkozni, a konceptuális művészet kiemelkedő alkotójának alkotásaihoz a legutóbbi Star Wars-epizód, Az ébredő Erő esetében is visszanyúltak – fel is használták azokat. McQuarrie művészete a hetedik rész rendezőjét, J.J. Abramset is befolyásolta, és Az ébredő Erő látványvilága leginkább az ő elképzeléseit tükrözi.

  Magyar Nemzet  

„Az ébredő Erő világa végeredményben a képek és a mögöttük álló ötletek erejéről szól. Nem egyszerűen kész jeleneteket illusztráltunk, hanem történetkoncepciókat alkottunk a képek segítségével”

– mesélte Rick Carter, a látványtervezők vezetője a kötet Az ébredő Erő világa című kötet előszavában. A könyv végigvezeti az olvasót azon, miképp készült el a film látványvilága, de nemcsak emiatt, hanem az olyan képek miatt érdekes igazán az album, amelyeket végül semmilyen formában nem használtak fel.

  Magyar Nemzet  

A kimaradt képek ugyanis két szempontból is érdekesek: egyrészt rámutat arra, hogy a történetnek milyen zsákutcái voltak az alkotói folyamat során. Bizonyos karakterek és helyszínek látványterve elkészült ugyan, de nem használták fel végül azokat, hiszen a történet más fordulatokat vett, mint korábban tervezték.

Másrészt ezen fiókba került alkotásokat azonban később, az idén december 15-én mozikba kerülő Zsivány Egyes megalkotása során végül felhasználták. A kötetben láthatunk olyan helyszíneket, amelyek a Halálcsillag terveinek elrablásáról szóló, első önálló Star Wars-film előzeteseiben bukkantak fel később. Így viszont a McQuarrie-től eredő látvány a Zsivány Egyesben is visszaköszön. A Star Wars univerzumának kinézete végtére is organikusan fejlődik és tele van utalásokkal a korábbi epizódikra.

Phil Szostak: Star Wars: Az ébredő Erő világa. Kolibri Kiadó, 2016. 256 o., 7999 Ft.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »