Végigkerekezik a magyar sereg útvonalát

Végigkerekezik a magyar sereg útvonalát

Kerékpáros zarándoklatot szervezett a Honvéd Kulturális Egyesület a Duna Dráva Nemzeti Parkkal együttműködve a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából – írja a teol.hu.

A kerékpárosok kedden indultak útnak Érdről, hogy kövesse az 1526-ban csatába induló magyar sereg egykori vonulási  útvonalát. Az út állomásai: Érd–Ercsi–Dunaújváros–Dunaföldvár–Paks–Tolna–Szekszárd–Báta–Dunaszekcső. A végállomás Mohács, ahová augusztus 27-én érkeznek meg, miközben felkeresik azokat az emléktáblákat, amelyeket azok a települések állítottak, ahol annak idején II. Lajos serege táborozott.

Tolnán tegnap délután Pirgi József alpolgármester fogadta a kerékpáros zarándokokat, egyben reményét fejezve ki, hogy még nagyon hosszú ideig lesz keresztény Európa és Magyarország. A városban a mohácsi csata 400. évfordulóján, azaz 1926-ban avattak emléktáblát, amely a városháza falán található. A rajta olvasható szöveg feleleveníti, hogy 1526. augusztus 6-án érkezett Tolnára II. Lajos és serege, majd itt csatlakozott hozzá több bandérium. Augusztus 14-én indultak tovább Szekszárd felé. Három hétre rá, szeptember 6-án már II. Szulejmán serege vonult be Tolnára, és indult másnap tovább, Buda felé tartva.

Tolna után Szekszárdra érkeztek a zarándokút résztvevői, hogy megemlékezést tartsanak a Vármegyeháza falán elhelyezett emléktáblánál. Szekszárd önkormányzatának képviseletében dr. Máté István képviselő fogadta a zarándokokat, pontosabban eléjük ment – természetesen kerékpárral – Tolnára, és együtt tették meg az utat a megyeszékhelyre. Az emléktáblánál hivatalosan is köszöntötte a csapatot a város nevében, kiemelve a zarándokút jelentőségét, az emlékezés, a múlt tiszteletének fontosságát.

Forrás: teol.hu

The post Végigkerekezik a magyar sereg útvonalát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »