Végeztek az afgán terrortámadás értelmi szerzőjével

Az afganisztáni hírszerzés tagjai végeztek annak a terrortámadásnak az értelmi szerzőjével, amelyet két napja követtek el tálib harcosok a közép-afganisztáni Vardak tartomány egy katonai létesítménye ellen – közölte szerdán az afgán hírszerzés (NDS).

Az egyelőre csak Noman néven azonosított tálib parancsnokot a hírszerzés közleménye szerint kedd este ölték meg a Vardak tartomány fővárosánál, Maidansarnál végrehajtott légicsapásban, amelyben a parancsnok hét társa is életét vesztette. A tálibok egyelőre nem kommentálták a hírt.

A tálibok által hétfőn elkövetett támadásban egyes források szerint az afgán biztonsági erők több mint száz tagja halt meg. Ez volt az elmúlt hónapok legvéresebb terrorakciója az országban.

A merényletet éppen azon a napon követték el, amikor a tálibok újabb béketárgyalási fordulót kezdtek Katarban az amerikai kormány képviselőivel.

Hírdetés

A szélsőséges iszlamisták az elmúlt időszakban megerősítették helyzetüket a kabuli kormánnyal szemben, amely jelenleg az ország alig 55 százalékát tartja ellenőrzése alatt, ami a legalacsonyabb szint az afganisztáni újjáépítést felügyelő amerikai hatóság (SIGAR) 2015 óta vezetett nyilvántartásában.

Afganisztáni biztonsági alakulatok tagjai az afgán titkosszolgálat egyik rommá vált létesítményénél, miután tálibok öngyilkos merényletet követtek el az épület ellen az ország középső részén lévő Vardakban 2019. január 21-én. MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Az elmúlt években az afgán kormány felhagyott a halálos áldozatok számának részletes közlésével, de Asraf Gáni afgán elnök tavaly azt közölte, 2015 óta 28 ezer afgán rendőrségi tisztviselő és katona halt meg fegyveres támadásban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »