Végeztek a gyermekmentők

Keddtől ismét a fővárosban erősíti a sürgősségi gyermekbeteg-ellátást a Magyar Gyermekmentő Alapítvány Balatonról visszavezényelt mentőorvosi kocsija, amely a tanév befejezésekor idén is rögvest megkezdte a balatoni szolgálatát, és csaknem tíz héten át sietett a rászoruló gyerekek és felnőttek elsődleges ellátására. Gyakran megelőzte a betegszállításra alkalmas mentőautót, és ha a gyermekmentő orvosnak vagy a szakápolónak sikerült stabilizálni a beteg állapotát, és elkerülhetővé vált a kórházba szállítás, akkor a kiérkező betegszállító továbbküldhetővé vált. – Csaknem háromszáz riasztást kapott az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontjától, és tíz hét alatt tizenegyezer kilométert futott a balatoni mentőkocsi. Az esetek túlnyomó hányadában gyerekek sérüléseinek ellátásához riasztották – tájékoztatta a Magyar Időket Gesztes Éva aneszteziológus főorvos.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) elnökétől a lap megtudta: kirívó eset ezen a nyáron nem történt, a feltűnő színű, „Gyermekmentő orvos” feliratú autójuknak ugyanakkor idén is volt dolga felnőtt betegek sürgősségi ellátásában, és többször történt újraélesztési beavatkozás is.  A gyerekekhez leggyakrabban méh- vagy darázscsípések, a felnőttekhez allergiás, magas vérnyomásos panaszok és keringési rendellenességek kezelésére riasztották a lellei strand mellett álló mentőkocsit. Budapesten ezen a nyáron is tartalék kocsival látta el feladatát az alapítványi szolgálat, holnaptól pedig a Balatonról visszavezényelt mentőautóval erősíti a főváros és környéke gyermekbeteg-ellátását.

A budapestin kívül egyébként Pécsett és Győrben is állomásoztat sürgősségi mentőkocsit az MGYA, egy másik, ugyancsak közhasznú alapítvány pedig Debrecenben és Győrben segíti a központi költségvetésből finanszírozott gyermekbeteg-ellátást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »