Véget vetnének az élelmiszer-pazarlásnak

Véget vetnének az élelmiszer-pazarlásnak

Üzleti és környezetvédelmi szempontból is pazarlásnak minősül, hogy a megtermelt élelmiszerek közel egyharmada válik hulladékká anélkül, hogy felhasználták volna – hívta fel a figyelmet Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter. 

kajapaz43_b

A tárcavezető szerint az „elképesztő mértékű pazarlás” egyik fő oka a hibás tervezés: a populáció bizonyos rétegei túlbecsülik a szükségleteiket, és túlságosan sok élelmiszert vásárolnak, majd nem tárolják megfelelő módon az élelmiszereket.

Achim Irimescu arra is kitért, hogy az élelmiszeripari termékek egy része épp az európai uniós támogatások miatt kerül elérhető áron a standokra. „Nyilván különböző szakmai fórumokon felmerült megoldásként, hogy a pazarlás elleni küzdelem egyik hatékony eszköze az lenne, ha az élelmiszerárak megemelkednének” – mutatott rá a tárcavezető, aki szerint az uniós rendelkezéseken túl Romániának is önálló stratégiára van szüksége a fogyasztással kapcsolatban.

„Meg kell változtatnunk a fogyasztói szokásainkat a lehető legrövidebb időn belül. Romániában megszokássá vált, hogy rendszeresen megtöltjük a hűtőszekrényt, a termékek egy részét pedig bontatlanul kidobjuk, mert lejárt a szavatossági idejük vagy megromlottak. Dolgozunk azon, hogy a minisztérium felhívja a lakosság figyelmét erre a jelenségre” – mondta a mezőgazdasági miniszter.

A Whirlpool Románia által idézett uniós statisztika szerint egyébként egy romániai lakos évente átlagban 100 kiló élelmiszert dob ki a szemétbe. Az európai uniós toplistán 28 ország közül Románia a 10. helyet foglalja el a felmérés szerint. Az Európai Unió egyébként az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem kapcsán stratégiát hirdetett meg, amelyben célul tűzték ki, hogy 2025-ig 50 százalékkal csökkenjen az élelmiszer-pazarlás. Európai uniós szinten évente mintegy 90 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »