Véget vetnek az írek a nagypénteki alkoholtilalomnak

Véget vetnek az írek a nagypénteki alkoholtilalomnak

Csütörtökön megállapodott az ír parlament arról, hogy véget vetnek a szigetországban szinte egy évszázada fennálló, a húsvéti ünnepet megelőző nagypénteken érvényben lévő alkoholtilalomnak – írja az MTI.

Hírdetés

Vendéglősök és bártulajdonosok régóta küzdenek érte, hogy a parlament eltörölje azt a jogszabályt, amely még 1922-ben, az Ír Szabadállam létrehozásakor született, és amelynek értelmében a bároknak nagypénteken zárva kell tartaniuk, az üzletek pedig nem árulhatnak alkoholt. A vendéglátósok arra panaszkodtak, hogy emiatt rengeteg bevételtől esnek el a húsvéti hosszú hétvégéken.

„A kormány úgy véli, eljött az ideje, hogy ezt a korlátozást eltöröljük. Nagyon más társadalomban élünk most, mint amikor ezt a jogszabályt elfogadták” – érvelt a dublini parlamentben David Stanton igazságügyi államtitkár. A BBC összefoglalója szerint azt is kiemelte, hogy a turizmus jelentős mértékben hozzájárul az ország gazdaságához, ez pedig különösen érvényes az olyan időszakokban, mint például a húsvét.

A korlátozást eltörlő jogszabályt, amit a felsőház egyik független tagja terjesztett a parlament elé, végül szavazás nélkül fogadta el az ír törvényhozás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »