Véget ért a voksolás az iráni elnökválasztáson – a rendszer legnagyobb ellenfele várhatóan a részvételi arány lesz

Véget ért szombat hajnalban a szavazás az iráni elnökválasztáson, miután a voksolást sok helyen meg kellett hosszabbítani, s a koronavírus-járvány miatt egyébként is több szavazókört állítottak fel, a részvétel akár rekordalacsony is lehetett.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az első eredmények szombat délután várhatóak, végleges összesítés pedig vasárnap valószínű.

A mintegy 70 ezer szavazókörben 59 millió választásra jogosult adhatta le voksát, de az előzetes felmérések szerint csak mintegy 40 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy részt fog venni a szavazáson, ami 30 százalékponttal kevesebb a 2017-es választás részvételi arányánál.

Hírdetés

A dpa hírügynökség megjegyzi, hogy az alacsony részvétel nagyobb zavart okozhat, mint az egyébként szinte biztos végeredmény, mert a rendszerbe vetett bizalom megrendüléséről tanúskodhat.

A választás favoritja, szinte biztos befutó az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének támogatottja, Ebrahim Raiszi, aki a keményvonalasok táborát erősítheti.

Több mint hatszáz jelölt akarta megmérettetni magát, de a jelölteket megrostáló Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »