Véget ért a túszdráma: Nem terrorista, hanem szerelmes a gépeltérítő

Véget ért a túszdráma: Nem terrorista, hanem szerelmes a gépeltérítő

Idiótának nevezte az egyiptomi külügyminisztérium azt az egyiptomi-amerikai állampolgárságú férfit, aki leszállásra kényszerítette az EgyptAir gépét Cipruson. A drámai események hátterében most is egy nő áll: a férfi azért akart “benézni” Ciprusra, hogy átadjon volt feleségének egy négyoldalas levelet, melyben minden bizonnyal érzelmeinek és a menedékjognak a fontosságát ecseteli.

Meglepő fordulatot vettek az egyiptomi túszejtő akció fejleményei: a terrorizmussal vádolt Seif El Din Mustafa állítólag azt követelte a gépen utazó utasok és a személyzet egy részének elengedéséért cserébe, hogy kerítsék elő Cipruson élő volt feleségét, mert beszélnie kell vele – írta a brit Daily Mail egy kairói újságíró, Ruth Michaelson jelentése alapján.

A férfi a hat órás túszdráma után elengedte az utolsó túszokat és átadta magát a hatóságoknak.

Az egyiptomi hatóságok percről-percre változtatnak az események részletein: a kényszerleszállás utáni hivatalos információk szerint Ibrahim Samahának hívták a gépeltérítőt. De egy dolog biztos: valóban azért fenyegetőzött egy férfi a gépen, hogy Európában szálljon le a gép. Mikor megtudta, hogy csak Ciprusig elég az üzemanyag, új feltételt szabott: követelte, hogy beszélhessen a szigeten élő volt feleségével.

A legfrissebb közlések szerint a személyes mellett politikai követelésekkel is előállt az az egyiptomi férfi- jelentette a ciprusi média. A RIK állami televízió a rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a géprabló követeli az egyiptomi ellenzék néhány bebörtönzött női tagjának a szabadon engedését.

Még mindig szerelmes feleségébe az egyiptomi professzor?

Kérését teljesítették a hatóságok: kidobta a gép ablakán az exnejének írt négyoldalas levelét, amit nem sokára átadnak a nőnek. Már megindult a találgatás az interneten: vajon romantikus háttere lehet a gépeltérítésnek? Hivatalos információk még nem érkeztek, de külügyminisztérium lesújtóan nyilatkozott a férfi értelmi képességeiről – annak ellenére, hogy oktatói pozíciója van az alexandriai egyetemen.

A gépeltérítőt a külügyminisztérium is leszólta

Az eseményeket az egyiptomi külügyminisztérium foglalta össze a legtökéletesebben: “Ő nem egy terrorista, csak egy idióta. A terroristák őrültek, de nem hülyék. Ez a férfi az.”

Az egyiptomi és amerikai állampolgársággal rendelkező férfi egyébként állatorvos, és az alexandriai egyetemen is tanít.

Mindenki Cipruson ragadt

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság reggeli közleménye szerint az EgyptAir légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott. Később azt közölték, hogy a személyzet hétfős, továbbá az utasok között 21 külföldi állampolgár, van. Az első értesülések még 81 személyről, köztük nyolc brit és tíz amerikai állampolgárról szóltak. Más források holland, francia, olasz, belga, görög és szíriai utas(ok)ról is említést tesznek. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kedd délelőtt az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy nincs magyar utas az eltérített gépen.

Nem ez volt a legjobb megoldás menedékjog kérelmezéséhez…

A gépeltérítő indítékáról és követeléseiről nem tudni biztosat. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy a gépeltérítés nem terrorista indíttatású.

A férfi a jelek szerint személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét – mondta az elnök. Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él.

Az arab nyelven írt levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki.
A ciprusi állami rádió azt közölte, hogy a gépeltérítő egy tolmács segítségével politikai menedékjogot kért Cipruson. (MTI, hirado.hu, Tanjug)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »