Véget ért a különutaskodás – már ugyanazt gondolja az euróról Matolcsy, mint a kormány

Véget ért a különutaskodás – már ugyanazt gondolja az euróról Matolcsy, mint a kormány

Már egy állásponton van a kormány két pénzügyi agytrösztje az euróval kapcsolatban, pedig még hónap elején is úgy tűnt, hogy teljesen másképp vélekednek a közös uniós valutával kapcsolatban. Jakab Péter kérdezte írásban Matolcsy Györgyöt és Varga Mihályt is, akik ugyan bő választ ezúttal sem adtak a nekik feltett kérdésre, de a két válasz lényegi része nagyjából megegyezett. Jakab Matolcsyt Varga euró melletti, a pénzügyminisztert pedig a jegybankelnök euró elleni kijelentéseiről kérdezte.

Azt már a két pénzügyi vezető nyilvános, szeptemberi üzengetései óta lehet tudni, hogy nem jönnek ki jól egymással, ráadásul a főbb pénzügyi kérdésekben – így az euróval kapcsolatban is – két eltérő álláspontot képviselnek.

Azt, hogy a helyzet mennyire komoly, jól mutatja, hogy Varga Mihály személyesen válaszolt a riválisával kapcsolatos írásbeli kérdésre, noha a tárcavezetőnek címzett kérdéseket általában az államtitkárai szokták megválaszolni.

Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozásával vállalta a közös európai valuta bevezetését

– kezdi Jakab Péternek címzett válaszát a pénzügyminiszter, aki arról is ír, hogy konkrét időpont ugyan még nincs kitűzve, de a csatlakozás csak az euróövezet stabilizálódása és az intézményes problémák megoldása után jöhet szóba.

Bővebben nem ír arról Varga Mihály, hogy pontosan milyen problémáknak kellene megoldódnia a kormány szerint, azonban ez így is éles különbségnek számít a jegybankelnök korábbi, azóta finomodni kényszerült álláspontjához viszonyítva.

Matolcsy ment volna, nemrég már visszakozott

„Itt az ideje, hogy megkeressük a kijáratot az euró-csapdából. Veszélyes dogma azt állítani, hogy az euró volt a következő normális lépés Nyugat-Európa egyesítése felé. A közös európai valuta ugyanis egyáltalán nem normális, mivel a bevezetéshez szükséges alapfeltételek szinte egyike sem volt meg”

– a többi között így kritizálta a közös uniós valutát Matolcsy György egy, a Financial Timesban megjelent írásában. A jegybankelnök a többi közt a német felemelkedés elleni francia csapdának, stratégiai hibának nevezi az eurót, amellyel kapcsolatban azt javasolta, hogy a közös pénzt létrehozó Maastrichti Szerződés 2022-es 30. évfordulóját a dokumentum átírásával lehetne megünnepelni. 

Hírdetés

A szokatlanul kritikus hangvételű írás után gyorsan meggondolhatta magát Matolcsy, ugyanis a megjelenés után két héttel már visszakozott a jegybankelnök: Jakab Péter írásbeli kérdésére nagyjából ugyanazt válaszolta, mint Varga Mihály:

“Magyarország az Európai Unióba való 2004-es belépésével a közös valuta bevezetését is vállalta. Az euróövezethez történő csatlakozási folyamat megindítása a Kormány hatásköre.”

Varga Mihály és Matolcsy György között részben az euró bevezetésével kapcsolatban alakult ki vita, ami a nyilvánosságig is eljutott. A pénzügyminiszter a közös fizetőeszköz bevezetése mellett állt ki, míg elődje, a jegybankelnök inkább egy eurázsiai közös pénzügyi rendszerhez igazította volna a magyar monetáris politikát.

Szeptemberben először Varga üzente meg, hogy vége van a jegybankelnök által emlegetett magyarországi aranykornak, a harmatgyenge magyar forintnak pedig kiszámítható, stabil árfolyamcélok kellenek.

Matolcsy-Varga-összecsapás: leszóltak, hogy csönd legyen, sablonválaszok érkeztek (2. rész)

Semmitmondó válasszal próbálta megúszni a válaszadási kötelezettségét Varga Mihály, akit Mesterházy Attila kérdezett a jegybankelnökkel zajló nyilvános üzengetésekről. A szocialista politikus a pénzügyminiszternek hat, Matolcsy Györgynek pedig öt kérdést tett fel korábban. Az MNB első embere sablonválaszokkal igyekezett bagatellizálni a Fideszen belül hosszú ideje példátlan konfliktust, de Varga még nála is lazábban vette a kérdéseket.

Matolcsy erre a növekedés.hu-n közzé tett írással válaszolt, amelyben nemcsak az aranykor véget érését próbálta megcáfolni, de a pénzügyminiszter kijelentéseivel szemben olyan strukturális reformokat is sürgetett, amelyekkel a német gazdaságtól való magyar függés enyhíthető.

Ráadásul személyében is támadta a minisztert, amikor úgy fogalmazott,

“Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?”,

majd a Talmudból idézve azt üzente:

Vigyázz a gondolataidra, mert szavak lesznek belőlük, vigyázz a szavakra, mert tettek lesznek belőlük, vigyázz a tetteidre, mert a személyiséged lép elő belőlük és vigyázz az egyéniségedre, mert a sorsod lesz belőle.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »