Véget ért a háború Etiópia és Eritrea között

Hivatalosan is véget ért a háború Etiópia és Eritrea között: az erről szóló dokumentumot Abij Ahmed etióp miniszterelnök és Iszajasz Afeverki eritreai elnök látta el kézjegyével – jelentette be Twitter-üzenetében hétfőn az eritreai tájékoztatási miniszter, aki nyilvánosságra hozta, hogy kapcsolataikban a béke és a barátság új időszaka kezdődik.

Jemane Gebremeszkel hozzátette, hogy megszűnt a két ország közötti háborús állapot, kezdetét vette a béke és a barátság időszaka. Abij Ahmed a hétvégén utazott el a szomszédos Eritrea fővárosába, Aszmarába, ahol találkozott Iszajasz Afeverki államfővel. A látogatás azért történelmi jelentőségű, mert az első azóta, hogy véget ért a két ország között 1998 és 2000 között dúló határháború. A harcokban több tízezren haltak meg.

Hírdetés

A látogatás ideje alatt helyreállították a telefon- és légi kapcsolatot a két kelet-afrikai állam között. A diplomáciai olvadás idén júniusban indult meg, amikor Etiópia új reformista vezetője, Abij Ahmed bejelentette, hogy teljes mértékben elfogadja a két ország közötti békemegállapodás feltételeit, amelyeket korábban elutasított.

Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor is egy népszavazás eredményeképpen elszakadt a volt anyaországtól.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »