Végeredmény: megőrizte alkotmányozó többségét az orosz kormánypárt

Végeredmény: megőrizte alkotmányozó többségét az orosz kormánypárt

Megerősítette az orosz Központi Választási Bizottság pénteki ülésén a múlt hétvégén megtartott választások hivatalos végeredményét, amely szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt megőrizte alkotmányozó többségét a szövetségi parlament alsóházában.

A hivatalos végeredmény értelmében

A választási testület mind a 15 tagja aláírta a jegyzőkönyvet és a szavazás eredményeit tartalmazó összefoglaló táblázatokat. A bizottságban a moszkvai online szavazás végeredményét elutasító és a szabálysértések címén a hatóságokhoz 230 jogorvoslati kéréssel fordult kommunistákat képviselő Jevgenyij Koljusin különvéleménnyel élt.

Hírdetés

Az előző ciklusban a kormánypártnak 373, a kommunistáknak 42, a liberális demokratáknak 39, az Igazságos Oroszországnak pedig 23 képviselője volt az alsóházban. A szeptember 19-21-én megrendezett szövetségi törvényhozási választással párhuzamosan voksolás erősítette meg 12 régió hivatalban lévő vezetőjét és eldőlt 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartottak.

Ellenzéki álláspont szerint a választásokat masszív csalás és hamisítás kísérte, a hatóságok szerint a jogsértések nem befolyásolták a végeredményt.

A választások megfigyelésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) nem vett részt, mert nem tudott megállapodni Moszkvával az ellenőrök számában. Az ODIHR félezer ellenőrt küldött volna, Oroszország viszont, a járványra hivatkozva, hatvanban szabta meg a keretet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »