Végéhez közeledik az őshonos kisebbségek védelmében folytatott küzdelem

Végéhez közeledik az őshonos kisebbségek védelmében folytatott küzdelem

Hétfőn este vitázott az Európai Parlament az európai polgári kezdeményezés reformjáról. Ez az eszköz biztosítja azt a lehetőséget, hogy az uniós polgárok jogalkotási javaslatokkal éljenek az Európai Unió felé az olyan témákban, amelyek számukra fontosak, és még nem született róluk jogszabály – olvasható a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

A témát a Petíciós Bizottságon keresztül is közelről figyelemmel követte Csáky Pál, az MKP EP-képviselője. A vitában elmondta:

Az európai polgári kezdeményezés kitűnő ötletének szerződésekben történő megjelenését követően a valóságban a csalódottság és kiábrándultság időszaka következett az emberek részéről. Az Európai Bizottság a szerződések által biztosított jog ellenére kevésbé vette komolyan az európaiak javaslatait, a temérdek kezdeményezés közül alig néhány jutott el a végső fázisig. Az őshonos kisebbségek európai szintű védelméért indított kezdeményezéseket is vakvágányra kívánta terelni első lépésben a Bizottság.

Hírdetés

– emelte ki beszédében Csáky, hozzáfűzve, mára fordulni látszik a kocka a polgári kezdeményezések megítélését illetően.

Pár hónap leforgása alatt két ügyben is – az utóbbiban épp a múlt héten – a kezdeményezőknek adott igazat az Európai Unió Bírósága a Bizottsággal szemben. A Bíróság hatályon kívül helyezte mindkét esetben a Bizottság nyilvántartásba vételt elutasító határozatát. Két olyan uniós polgári kezdeményezés elfogadásáról van szó, amelyek az európai őshonos kisebbségek jogainak védelmét erősítenék: a Minority SafePackról és a nemzeti kisebbségi régiókról szóló polgári kezdeményezésről.

Az Európai Bizottság korábban tévesen tagadta meg e két kezdeményezés nyilvántartásba vételét. A SafePack sikeres aláírásgyűjtése már megmutatta, mennyire fontos ez a téma az európaiak számára, a kötelezőnél jóval több támogatás gyűlt össze. A második bírósági döntéssel elindulhat egy újabb aláírásgyűjtési akció az európai kisebbségek érdekeinek erősítése céljából.

Az őshonos kisebbségek jövője igenis európai kérdés, az emberek eredményeket várnak az uniós intézményektől ezen a területen is. Nem kérdés, hogy a parlament kinek az oldalán áll.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »