Vége az Értéktár Programnak, nem vesz több műkincset a jegybank

Vége az Értéktár Programnak, nem vesz több műkincset a jegybank

Baán László, a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója pénteken arról beszélt, véget ér a négy éve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított műtárgyvásárlási program – írja az Index. Baán szavait a portálnak a jegybank is megerősítette, hozzátéve: ez az eredeti tervek szerint történt, és a záródátumot honlapjukon és korábbi közleményeikben is feltüntették.

A programot – bár maga Európai Központi Bank (EKB) és számos más jegybank is rendelkezik saját műkincskollekcióval – az EKB árgus szemekkel vizsgálta. Az így beszerzett műalkotások ugyan az MNB tulajdonába kerültek, de letétként az egyes intézmények lettek a tényleges birtokosaik. Ez alapján az EKB azt vélelmezte, valójában az MNB nem saját maga, hanem a múzeumok számára vásárolta meg a tárgyakat, ami felveti a monetáris finanszírozás tilalmát. Ugyanis a múzeumi gyűjtemények gyarapítása állami feladat, vagyis nem a jegybanknak, hanem a költségvetésnek kellene ahhoz pénzt biztosítani. Az MNB azonban azt mondja, a program befejezésének nincs köze az EKB-vizsgálathoz.

Hírdetés

Az Értéktár Program négy éve 100 millió eurós (kb. 30 milliárd forint) kerettel indult. Az MNB tájékoztatása szerint ezt nem költötték el teljes egészében, illetve egyes beszerzések adminisztratív lezárása is folyamatban van.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »