Vége a nyárnak – így vegye fel újra a ritmust

Vége a nyárnak – így vegye fel újra a ritmust

Előző nap még vízpart, másnap íróasztal – a szeptember beköszöntével és az első tanítási napon vélhetően sokunknak kell szembenéznie ezzel a helyzettel. A munkába való visszarázódás sosem egyszerű, de kis odafigyeléssel és tudatossággal könnyebbé tehetjük.

Sokunknak ismerős érzés lehet, amikor a nyári szabadságolás előtt hátrahagyott fonalat próbáljuk felvenni, kevés sikerrel. Előbb-utóbb azonban muszáj visszamászni a mókuskerékbe, Balaton, tengerpart, pálmafák, dombok-hegyek ide vagy oda. Miután sikerült felocsúdni, általában az átlagoshoz képest viszonylag lelkesen állunk neki a feladatainknak. Ez a lelkesedés a tapasztalatok szerint azonban igencsak kérészéletű, a második hétre már megcsappan, a vakáció alatt összegyűjtött energiának pedig a szabadságot követő harmadik hónapban hűlt helye marad csupán.

A kötött szerepekbe való visszatérés mindig nehéz feladat, de nem lehetetlen. A folyamatot megkönnyítheti, ha még tudatosabban szervezzük meg a szabadidőnket, minőségi időt szánva családtagjainkra és azokra a barátainkra, akikkel valóban szívesen vagyunk együtt – vallja Záborszky Zsófia pszichológus. Kutatások tanúsítják, hogy azok az emberek viselik jobban a stresszt és vallják magukat egészségesebbnek, akik heti egy napot, havi egy hétvégét, három-négy havonta pedig egy hetet tudnak szánni a feltöltődésre. Jó, ha életvitelszerűvé tud válni a valódi kikapcsolódás. A társadalmunkra jellemző folyamatos megfelelési kényszert sajnos a hétköznapi szabadidő eltöltésekor sem könnyű kikapcsolni: sokszor csak azért töltünk másokkal időt, hogy megfeleljünk nekik, valójában azonban nem fűlik hozzá a fogunk. Saját határaink meghúzása a munkába való visszarázódást is megkönnyítheti.

A pszichológus szerint azoknak könnyebb újra felvenniük a ritmust, akiknek a munkakörük lehetővé teszi, hogy valami új projektbe fogjanak. A szabadság előtti megszokott munkához visszatérni a legnehezebb, már egy apró változtatás is lényeges segítség lehet. Az új kihívás és a feltöltött energiaraktárak kombinációja – ha ügyesen élünk velük – könnyen sikert eredményezhet, ami pedig ismét lelkesedést és újabb remek eredményeket szülhet. A feladatok elvégzésének jól megválasztott sorrendje is sokat segíthet a visszaállásban. Érdemes a nap elején letudni a stresszesebb teendőket.

November közeledtével már sokan úgy érzik, évek teltek el a vakáció óta. Talán ez a legnehezebb hónap az évben, sokaknál ekkor jelentkezhetnek leginkább a kiégés tünetei. Azok a tevékenységek, amelyek korábban örömmel töltötték el az embert, közömbössé, majd egyenesen utálttá válnak. Nagyfokú tudatosság és önismeret szükséges ahhoz, hogy még időben felismerjük ezt. Hogy elkerüljük a komoly pszichés problémát, mindennap be kell iktassunk a napirendünkbe olyan programokat, amelyek feltöltenek. A kiégésben éppen az a veszélyes, hogy sokszor fel sem tűnik időben, a teljes kedvetlenség és motiválatlanság mocsarából pedig nagyon nehéz magunkat saját hajunknál fogva kirángatni. Ha nincsenek apró megállók, afféle benzinkútszerű feltöltődési pontok, akkor nagyon hamar le lehet merülni.

A pszichológus kérdésünkre elmondta, hogy főleg azoknak nehezebb visszaállniuk szabadság után a munkába, akiknek alacsonyabb az életszínvonaluk. A nyaralás alatt megtapasztalt magasabb szintű életminőséget nehezebb hátrahagyni a jóval alacsonyabb szintűért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »