Vegán étrend: börtönt is kaphatnak a szülők

Vegán étrend: börtönt is kaphatnak a szülők

Súlyos büntetést szabnának ki a gyerekekre vegán étrendet erőltető szülőkre az olaszok. A magyar szakértők szerint is veszélyeket rejthet a vegetáriánus táplálkozás gyerekkorban, az életmód csak szoros orvosi felügyelet mellett ajánlott. Van család, ahol négy gyermeket neveltek fel vegetáriánus étrend szerint.

Akár négy év börtönt is kaphatnak azok a szülők, akik nem figyelnek oda gyermekük étrendjére – javasolta a minap Elvire Savino, a Forza Italia párt tagja azután, hogy júliusban egy 14 hónapos kisfiút súlyos kalciumhiány miatt kórházban kellett ápolni – írja a Metro.co. Az eset kapcsán szakértőket kérdeztünk a vegetáriánus gyerektáplálásról.

Veszélyeket rejthet a vegetáriánus táplálkozás gyermekkorban, mert minél több étel kerül ki az étrendből, annál nagyobb az esély arra, hogy a fejlődő szervezet nem kap meg minden szükséges tápanyagot – mondta portálunknak Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője. A vegetáriánus táplálkozásnak rengeteg fajtája van, az egyik legismertebb és legszigorúbb a vegán. Akik ezt az életmódot követik, semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak,és kerülik az élőlényeken tesztelt kozmetikumokat is. A lakto-vegetáriánusok nem fogyasztanak húst és tojást, de tejtermékeket igen. Az úgynevezett ovo-vegetáriánusok tejterméket nem vesznek magukhoz, de tojást igen. A vegetáriánus étrend legkönnyebben megvalósítható irányzatát követők, a lakto-ovo vegetáriánusok pedig csak a húst vonják meg maguktól.

A legkomolyabb hiánytüneteknek – többek között az alacsony energiabevitelnek – a vegán étrend szerint táplált gyerekek vannak kitéve – véli a dietetikus. A fejlődő szervezetnek – különösen a serdülőknek – nagy az energiaigénye, a növekedéshez elengedhetetlenek a fehérjék, a zsírsavak, a vegetáriánus étrend viszont főleg ezekben szegény. A fehérjebevitel ugyan növényi eredetű táplálékokkal (például hüvelyesek, rizstej) is pótolható, de a növényi fehérjék kisebb mennyiségben és arányban tartalmazzák a gyermekek növekedéséhez, izmaik fejlődéséhez nélkülözhetetlen aminosavakat. A vegetáriánus étrendben továbbá kevés a B6-, amely felelős az idegrendszer fejlődéséért, valamint a vérképzésben szerepet játszó B12-, továbbá a D- vitamin, a kalcium, a cink és a vas. Az utóbbi ásványi anyag például állati eredetű termékekből szívódik fel jól, ez lehet az oka annak, hogy a vegetáriánusok közt több a vérszegény, mint a vegyes táplálkozásúak között. A vaspótlásra ezért különösen a serdülő lányoknál kell ügyelni. A dietetikus összefoglalásként elmondta, hogy szerinte vegetáriánus táplálkozási formák csak szoros orvosi felügyelet és dietetikusi segítség mellett jöhetnek szóba kiskorúak esetében. A szakértő ezek miatt nem ajánlja gyermekkorban a szigorú vegán, a lakto-vegetáriánus és ovo-vegetáriánus étrend szerinti táplálkozást.

Fő a változatosság

Amellett, hogy kevesebbet hiányoztak az iskolából betegség miatt, kiemelkedő volt a tanulmányi eredményük, OKTV versenyeken értek el nagyon komoly helyezést, magas pontszámmal jutottak be az ország legjobb egyetemeire – sorolja Jakus Orsolya, az Egészségvár alapítvány elnöke három huszonéves, lakto-vegetáriánus gyermeke érdemeit. Mint mondja, felnőtt gyermekeinek nem származott hátrányuk abból, hogy sohasem fogyasztottak sem húst, sem tojást, így negyedik, tizenhét hónapos gyermekét is testvéreihez hasonlóan fogja táplálni. Szerinte egy helyesen összeállított vegetáriánus étrend tartalmaz minden tápanyagot, nyomelemet és ásványi anyagot, amelyre a fejlődő szervezetnek szüksége van. A lényeg a változatosság, érdemes sokféle gabonát (köles, hajdina, barna rizs), hüvelyest (vörös bab, fehér bab, csicseriborsó) omega-3-at tartalmazó lenmagot fogyasztani.

B12-vitamin, vas-hiány és nem a nem elegendő fehérjebevitel okozhat a vegetáriánusoknál problémát – emelte ki Jankovich Tibor, Orsolya férje, aki gyorsan hozzá is teszi, hogy a vegetáriánusok között egyébként a vashiányos vérszegénységgel küzdők kevesebben vannak, mint a vegyes táplálkozásúak között. Mint mondja, gyerekeiknél különösen odafigyelnek a vasbevitelre, gyakran kerül a tányérra brokkoli, kelbimbó, valamint napraforgómag, dió és szezámmag.

Gyerekkel együtt vinni az ételt az óvodába

A vegetáriánus étrend szerinti gyerektáplálás problémásabb: nagyobb körültekintést igényel az alapanyagok beszerzése, nem ehet a gyerek ugyanazt az óvodában, mint a többiek, és a zsúrokon is, mielőtt belemarkolna a rágcsálnivalóba, el kell olvasni a termék összetevőit – lakto-vegetáriánusok esetén meg kell nézni például, hogy tartalmaz-e tojást. Orsolya elmondása szerint ezeket a problémákat könnyen áthidalták, az óvodába például a gyerekekkel együtt vitték az előző nap elkészített ételt. A zsúrokkal sem volt gond, hároméves korukra megtanulták, mit fogadhatnak el. Persze nem minden családnál megy ez ilyen könnyen, egy neve elhallgatását kérő nyilatkozónk mesélte, hogy vegetáriánus családdal tett túra során a teljes kiőrlésű vajas zsemlét ímmel-ámmal evő gyerekek az ő szendvicséből csenték el a kolbászt. A legjobb nevelésben részesülő gyerekeknél is elpattan olykor a húr, és hisztitől izzadtan toporzékolnak az ebéd előtt tiltott kockányi csokiért, nehéz velük megértetni, miért nem kaphatják meg. „Megértették, hogy az állatvédelem miatt nem fogyasztunk húst, így nőttek fel, ez volt a természetes” – mondta Jakus Orsolya. Nehézséget jelentett viszont, hogy 23 évvel ezelőtt, amikor első gyermeke megszületett, csak egy-két könyvből lehetett a vegetáriánus életmódról olvasni, ráadásul a gyerekek és a védőnők sem voltak felkészülve.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »