Védettséget élvez Clinton levelezésének beállítója

Bryan Pagliano felelt 2009-ben a volt külügyminiszter privát levelezőszerverének beállításáért annak New York-i otthonában.

Az amerikai igazságügyi minisztérium jogi védettségét élvezi a külügyminisztérium azon egykori alkalmazottja, aki évekkel ezelőtt beállította Hillary Clinton levelezőszerverét – írja a The Washington Post hivatalos forrásra hivatkozva.

Bryan Pagliano dolgozott az egykori first lady 2008-as választási kampányában is, majd 2009-ben ő felelt a volt külügyminiszter asszony levelezőszerverének beállításáért annak New York-i otthonában. A The Washington Postnak nyilatkozó hatósági vezető tisztviselő elmondta, Pagliano együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) az ügyben. Az FBI a közeljövőben vélhetőleg kikérdezi Hillary Clintont és fő tanácsadóit is arról, miért döntöttek egy privát levelezőszerver használata mellett, hogyan állították azt be, illetve volt-e tudomása bármelyik érintettnek arról, hogy titkosított információt küld ki azon keresztül.

Privát levelezőszerver

Ismert, tavaly márciusban derült ki, hogy Clinton tárcavezetőként kizárólag a privát levelezőszerverét használta a hivatalos levelezési rendszer helyett. Ezt ő akkor kényelmi okokkal magyarázta, azzal, hogy csak egyetlen okostelefont kívánt magánál tartani.

A The Washington Times tavaly december elején azt írta, az addig közzétett elektronikus levelek száma meghaladja a 21 ezret, közülük 991 számít bizalmasnak, míg öt üzenet titkosnak.

Az amerikai kormány első ízben január végén erősítette meg, hogy féltett kormányzati titkokat is tartalmaz Hillary Clinton vizsgálat alá vett egykori magánszervere. De kiderült az is, hogy nem csak ő bonyolította le külügyminiszterként a hivatalos levelezésének egy részét magán e-mail fiókon keresztül. Colin Powell volt külügyminiszter és utódja, Condoleezza Rice szintén ezt a gyakorlatot alkalmazta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »