Védelmi egyezményt kötött Amerikával az oroszoktól rettegő Lettország

Védelmi egyezményt kötött csütörtökön Lettország és az Egyesült Államok – jelentette be Raimonds Bergmanis lett védelmi miniszter.

A megállapodás jogalapot teremt arra, hogy amerikai katonák állomásozhassanak a balti állam területén, és ilyen értelemben kiegészíti azt a már meglévő NATO-egyezményt, amely lehetőséget ad arra, hogy egy NATO-tagállam a szervezet egy másik tagállamának területére küldjön katonákat.

A csütörtökön aláírt megállapodás “fontos lépést jelent a lett védelmi képességek megerősítésében” – mondta a lett védelmi miniszter.

Észtország is hasonló védelmi egyezmény megkötésére készül az Egyesült Államokkal. A tallinni kormány épp csütörtökön hatalmazta fel a védelmi minisztert egy kétoldalú megállapodás aláírására.

A balti államok 1991-es függetlenné válásuk óta keresik az amerikaiak szövetségét Moszkvával szemben. Az utóbbi időben Oroszországnak az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt saját biztonságukat is veszélyeztetve látják. Szintén aggodalmat keltett a balti államokban, hogy Donald Trump, a jövő héten hivatalba lépő új amerikai elnök választási kampánya során többször is megkérdőjelezte az Egyesült Államok központi szerepvállalását a NATO-ban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »