Večernji list: Tizenöt év alatt 60 százalékkal csökkent a horvát hadsereg létszáma

Večernji list: Tizenöt év alatt 60 százalékkal csökkent a horvát hadsereg létszáma

Az elmúlt tizenöt évben 60 százalékkal, 43 ezerről 17 ezerre apadt a horvát hadsereg létszáma az egyre csökkenő állami finanszírozás miatt – írta a Večernji list című horvát napilap hétfőn.

A horvát állam 2016-ban mindössze 4 milliárd kunát, a horvát bruttó hazai termék (GDP) 1,17 százalékát fordította a hadseregre. A NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a hazai össztermék (GDP) két százalékát.

A horvát kormány azt tervezi, hogy 2017-re a GDP 1,21 százalékára növeli a hadsereg költségvetését, de Damir Krstičević védelmi miniszter azért kardoskodik, hogy érjék el a GDP 1,25 százalékát.

Krstičević úgy véli: a katonaságnak vissza kell kapnia a méltóságát, és újra motiválttá kell válnia.

A tárcavezető szervezésében Andrej Plenković horvát kormányfő és a parlament védelmi bizottságának tagjai a múlt héten ellátogattak Zágráb egyik legnagyobb és legjobban felszerelt kaszárnyájába, ahol szembesültek a valósággal – számolt be a lap. A testület egyik tagja, Miro Bulj, a kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája (Most) képviselője, aki egykor maga is hivatásos katona volt, méltatlankodva megjegyezte, hogy ha ilyen szörnyű körülmények uralkodnak egy fővárosi laktanyában, hogy nézhet ki a “periféria”.

Horvátországban 2000-ben összesen 43 ezer katona szolgált a hadseregben, ez a szám 2016-ra valamivel több mint 17 ezerre csökkent. Ebből csaknem 14 500-an a fegyveres szervek hivatásos katonái: 19 tábornok, 3117 tiszt, 5327 altiszt, továbbá 5507 katona és 517 katonai szakértő. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »