Vb-2022 – Kiütéses sikerrel nyolc között Portugália

Vb-2022 – Kiütéses sikerrel nyolc között Portugália

Utolsóként Portugália jutott a legjobb nyolc közé a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután kedden este kiütéses, 6–1-es győzelmet aratott Svájc felett.

Fernando Santos szövetségi kapitány Cristiano Ronaldo nélkül küldte pályára csapatát, sztárjátékosa helyén Goncalo Ramosszal, aki szenzációs játékkal mesterhármast ért el. A Benfica csatára a 17. percben bombagóllal szerzett vezetést, majd a második félidőben csapata harmadik és ötödik találatát szerezte. Mellette Pepe, Raphael Guerreiro és Rafael Leao volt eredményes. Előbbi a vb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett 39 évesen és 283 naposan, csak a kameruni Roger Milla előzi meg, aki 1994-ben 42 évesen és 39 naposan talált kapuba.

A svájci csapat az első kapott gól után végig alárendelt szerepet játszott a meccsen, melyen becsületgólját Manuel Akanji szerezte.

A portugál együttes szombaton a spanyolokat kiejtő marokkói válogatottal csap össze a negyeddöntőben.

Hírdetés

Az első percek portugál labdabirtoklási fölényét követően a svájciak feljebb tolták védelmüket és magasan, már a rivális 16-osánál letámadtak, ami láthatóan komoly nehézségeket okozott a portugál csapatnak. Fernando Santos tanítványai így jobb híján előreívelt labdákkal próbálkoztak, többnyire eredmény nélkül. Ugyanakkor ebben az időszakban a svájciaknak sem sikerült veszélyes támadást vezetniük, így leginkább a két 16-os között folyt a játék.

Negyedóra után hátrébb húzódott a svájci gárda, amit az ellenféllel gyorsan, Goncalo Ramos bombagóljával kihasznált, majd a portugálok a vezetés megszerzését követő percekben újabb veszélyes támadásokat vezettek. A folytatásban egyértelmű volt Portugália fölénye. A svájciak ugyan félóra után összeszedték magukat és igyekeztek átvenni az irányítást, de továbbra az történt a pályán, amit a portugálok akartak, támadásaikban sokkal több volt a veszély, Pepe révén ráadásul még a félidő hajrája előtt megduplázták előnyüket, s a lefújásig magabiztosan futballoztak.

A második félidő elején a svájciak nem tudták átvenni az irányítást, nem ugrottak neki riválisuknak, mely roppant magabiztosan futballozott és gyorsan ráduplázott kétgólos előnyére, ezzel pedig gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést, igaz, a svájciak szépíteni tudtak. A góltól Shaqiriék néhány percre erőre kaptak, de a Pepe vezette védelem stabil maradt.

A svájci fellángolás nem tartott sokáig, a portugálok gyorsan visszavették a kezdeményezést és a félidő derekán visszaállították a négygólos különbséget a mostani vb első mesterhármasát elérő Goncalo Ramos révén.

A hátralévő időben már csak az volt a kérdés, hogy a 73. percben pályára lépett Cristiano Ronaldo betalál-e, ám nem ő, hanem a másik csatárcsere, Rafael Leao volt eredményes, így ő zárta le a szinte végig nyomasztóan egyoldalú mérkőzést.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »