Vatikáni részvétellel megkezdődött a međugorjei ifjúsági imafesztivál

Vatikáni részvétellel megkezdődött a međugorjei ifjúsági imafesztivál

A találkozót augusztus 1-jén a pápa római helynöke, Angelo De Donatis bíboros által celebrált szentmisével nyitották meg Međugorjéban. Az idei nemzetközi imafesztivál arra hívja a több mint ötvenezer résztvevőt, hogy elmélkedjenek a „Kövess engem” evangéliumi mondatról. A program augusztus 6-án szentmisével zárul, melyet Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke mutat be.

„Kövessük az Urat, mert hisszük, hogy ő hozza el az életet” – fogalmazott homíliájában Angelo De Donatis bíboros Međugorjéban a 30. alkalommal megszervezett nemeztközi ifjúsági imafesztivál nyitó szentmiséjén.

Ahhoz, hogy kövessük az Urat nem kell meghatározott korral rendelkezni, nem kell, hogy ügyesek vagy befutottak legyünk. Ingyenes, mert a jóságos Atya szereti az agyagkorsót, amik mi vagyunk. Nem kell semmilyen életrajzot bemutatnunk a követéséhez – hangsúlyozta homíliájában a bíboros. Utalt a napi evangéliumi szakaszra (Mt 13,47–53), amely az Újszövetség írástudójáról szól. Az idézetből kiindulva három útmutatást adott: tisztítsuk meg elménket, az igazság távlataiban éljünk, és váljunk új emberekké.

„Hasonló a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, amely minden fajta halat összefogott. Amikor megtelt, felhúzták a partra, leültek, és a jókat edényekbe gyűjtötték, a hitványát pedig kidobták. Így lesz a világ végén is” (Mt 13,47). Az evangélium alapján Angelo De Donatis így buzdított: tisztítsuk meg elménket, hogy be tudjuk fogadni Krisztus gondolatait. Az evangéliumi szívhez szabad elmére van szükség.

A szónok emlékeztetett a Hiszekegyre, amelyben minden vasárnap megvalljuk: „Eljön ítélni élőket és holtakat”. Az utolsó ítélet az igazság örömteli világossága, nem egy tirannosz ítélete. Felfrissülés, és nem terror. A hívő ember számára az isteni szeretet győzelme, találkozás a Jegyessel – fejtette ki De Donatis bíboros. Második tanácsa az volt, hogy Isten ítéletét előrehozva és magunkra alkalmazva ne csak a mának éljünk, hanem az igazság távlataiban helyezzük el magunkat. Kiemelte: egy fiatal keresztény akkor bölcs, amikor igazat mond, keresi és felkínálja az igazságot. Ilyen értelemben a lelkiismeretvizsgálat és a szentgyónás fontos eszközök ahhoz, hogy az igazi bölcsességben növekedjünk.

„Így tehát minden írástudó, aki járatos a mennyek országában, hasonló a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő” (Mt 13,52). Az evangéliumi részlet alapján a pápa római helynöke harmadik iránymutatásként arra ösztönzött, hogy váljunk új emberré. Az igazi bölcs az, aki olyan ősi dolgokat él meg, amelyek mindig új örömet nyújtanak, és olyan új dolgokat, amelyeknek ősi ízük van. A megkeresztelt váljon új emberré, akinek vannak gyökerei, vagyis az életszentség, az Egyház évezredes történetének talajából virágzik ki. A hiteles keresztény nem tradicionalista és nem progresszív, hanem egy új teremtmény – mondta a pápa római helynöke.

Hírdetés

Több mint ötvenezer fiatal és négyszáz pap van jelen a nemzetközi ifjúsági imatalálkozón, amelyet az interneten élőben lehet követni különböző nyelveken. Katekézisek, tanúságtételek, körmenetek és szentségimádások várják a résztvevőket, hogy segítsenek Krisztus üzenetét életük középpontjába állítani.

Az eseményen felszólal José Rodriguez Carballo érsek, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregáció titkára; Luigi Pezzuto érsek, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa; Dominique Rey, Toulon püspöke; Giampaolo Crepaldi, Trieszt püspöke; Vinko Kosic, a horvátországi Sisak püspöke, valamint Vinko Puljic bíboros érsek és Henryk Hoser érsek, apostoli vizitátor.

*

Az idei međugorjei ifjúsági imafesztiválra hivatalosan szerveztek zarándoklatokat. Május 12-én Luigi Pezzuto érsek, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa és Henryk Hoser érsek, a Szentszék különleges apostoli vizitátora a kegyhely plébániatemplomában bemutatott vasárnapi szentmisén közzétették Ferenc pápa döntését. Eszerint a Szentatya felhatalmazta az egyházmegyéket és a plébániákat, hogy hivatalosan és nem csak magán jelleggel szervezhetnek zarándoklatokat. Elkerülendő azonban, hogy ezeket a zarándoklatokat az ismert történések hitelesítésének tekintsék, amelyeket az Egyház még vizsgál. A május 12-én bejelentett hírt a Szentszék Sajtóterme is megerősítette egy közleményében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »