Vasút nélkül maradhat Közép-Bánát

Vasút nélkül maradhat Közép-Bánát

A dolgok jelenlegi állása szerint Bánát középső részén valószínűleg megszüntetnek egy 180 kilométeres vasútvonalat.

A Szerbiai Vasutak szerint a Nagybecskerek, Torontálszécsány, Versec, Fehértemplom és Orlód közötti vasútszakasz működtetése nem kifizetődő, ezért megpróbálta a tartományra, illetve a helyi önkormányzatokra bízni azt. Mivel senki sem érdekelt az említett szakasz működtetésében, valószínűleg meg fogják szüntetni ezt a vasútvonalat.

Az elhanyagolt és régi sínek felújítására az érintett helyi önkormányzatoknak akkor sem lenne elegendő pénzük, ha az összes eszközüket erre fordítanák, mondta Dušan Šijan, a közép-bánáti körzet vezetője a zrenjaninski.com portálnak.

„Ezen a vonalon a vonatok 20-30 kilométeres óránkénti sebességgel közlekednek, a csapágyak teherbírása pedig alig éri el a 16 tonnát. Ennek ellenére ez a vasútvonal nagyon fontos az érintett települések lakói számára, és remélem, hogy találunk majd valamilyen megoldást‟, nyilatkozta Šijan, és példaként említette a Belgrád-Versec közötti szakaszt, ahol a vonatok sebessége eléri a 100 kilométert is óránként, a csapágyak terheltsége pedig a 22,5 tonnát, ezért a vonatok tele vannak utasokkal és virágzik a teherforgalom is.

Orlódnál már évek óta nem közlekedik a vonat, a Nagybecskerek és Versec közötti szakaszon pedig ritkán, évente 4-5 alkalommal közlekedik egy tehervonat gabonával vagy kukoricával. Az illetékesek szerint, ha a sínek jobb állapotban lennének, nagyobb lenne a teherforgalom is, mert igény az lenne rá, és az sincs rendjén, hogy mindent a kamionok szállítsanak a regionális utakon.

A Nemzetközi Valutaalap azonban határozott, a Szerbiai Vasutaknak csökkentenie kell a kiadásait, és ide tartoznak a nem kifizetődő vasútvonalak megszüntetése is, írja a 021.rs hírportál.

Németországban is probléma van a vasútforgalommal. Hiába vannak jó sínek és gyors vonatok, ha nincsenek mozdonyvezetőik, írja a Deutsche Welle.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »