Vasszigorral ellenőrzik a kirándulóbuszokat Magyarországon

Vasszigorral ellenőrzik a kirándulóbuszokat Magyarországon

Kirándulóbuszokat ellenőriz február 18-tól a Pest Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósága. Pest megye kormánymegbízottja, Tarnai Richárd az InfoRádiónak elmondta, a buszok közlekedésbiztonsági megfelelőségét, valamint a gépjárművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó előírások betartását vizsgálják.

A két évvel ezelőtti veronai buszos tragédia ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen autóbuszok, illetve milyen egészségi állapotban lévő sofőrök vannak az utakon. Ennek kapcsán történt szakértők bevonásával egy konzultáció, ami után szabálymódosítások születtek – tudta meg az InfoRádió Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottól.

“Ezek után szigorúbb szabályozás született, ennek része, hogy

este 11 és reggel 4 óra között nem közlekedhetnek a buszok,

Hírdetés

csak egészen kivételes, vis maior helyzetekben. Külön szakorvosi igazolás kell minden egyes buszsofőrnek arról, hogy nem rendelkezik alvászavarral. Ezeken kívül a pihenőidőt biztosítani kell, ezt azonban nem lehet a buszon tölteni – 4 és fél óránként 15 percet” – sorolta Tarnai Richárd.

Hozzátette, 13 évesnél nem lehet öregebb a busz, illetve a digitális menetíró berendezés is alapkövetelmény már a járműveken.

Ha valamely feltételnek nem felel meg a busz, – akár 600 ezer forint értékű – bírságot szabnak ki; 2018-ban 287 közúti ellenőrzésen 53 esetben tártak fel szabálysértést.

Ha kiderül, hogy valamely szabálysértésért a buszvezető felelős, a busz miatti bírság 20 százalékáig a sofőr is megbüntethető.

Február 18-tól egy héten át nagy ellenőrzési hullám várható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »