Vass Levente szerint most már nem lehet akadálya a magyar kar létrehozásának a MOGYE-n

Vass Levente szerint most már nem lehet akadálya a magyar kar létrehozásának a MOGYE-n

Ha lehet angol nyelvű főtanszéket létrehozni a MOGYE multikulturális egyetemen a törvény értelmében, akkor nem lehet akadálya a magyar főtanszék vagy akár külön dékáni hivatallal rendelkező magyar kar megalakításának sem, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Vass Levente RMDSZ-es parlamenti képviselő.

„Üdvözlöm a MOGYE-ügy kimozdulását a holtpontról az angol főtanszék megszavazásával és remélhetőleg minél hamarabbi kialakításával is. A magyar tanári kar kivonulása és a politikai következetes kiállás a törvényben foglaltak és a minket megillető jogok betartásáért elindított egy olyan folyamatot, mely összefogással megoldást hozhat a MOGYE-ügyben”- fogalmaz sajtóközleményében a politikus.

Hírdetés

Vass Levente szerint a Palade névválasztás dicséretes, hiszen egy világhírű, Nobel-díjas román származású tudósról van szó, mely megtisztelő lehet bármely egyetemnek még akkor is, ha nincsen marosvásárhelyi kötődése.

A politikus felhívja ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a MOGYE elnevezésének kinyilvánítása kötelezően nyitja meg a lehetőséget számukra is, hogy névadásban gondolkozzanak és a Palade név mellé a magyarok is méltán javasolhatják Miskolczy Dezső nevét is.

„Urológus főorvosként, Marosvásárhely RMDSZ-es képviselőjeként, valamikori egyetemi oktatóként és diákszövetségi elnökként is úgy gondolom, hogy a főtanszék és a bennünket is megillető névadás olyan minimumok, melynek eléréséből egy tapodtat sem hátrálunk”- fogalmaz sajtóközleményében a politikus. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »