Vasárnapig kell megalakulniuk a választókerületi választási bizottságoknak

Vasárnapig kell megalakulniuk a választókerületi választási bizottságoknak

A jogszabály szerint a választókerületi választási bizottságokat a voksolást megelőző 42. napig kell megválasztania a választókerület székhelye szerinti település képviselő-testületének, ez a határidő vasárnap jár le. A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, feladatuk többi között a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.
    
Az országgyűlési képviselő-választáson a következő választási bizottságok működnek: minden szavazókörben (országosan 10 286 szavazókör van) szavazatszámláló bizottság, azokon a településeken azonban, ahol csak egy szavazókör van, a szavazatszámláló bizottság feladatait a helyi választási bizottság látja el. Emellett a 106 egyéni választókerületben országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) működik, valamint országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság. Az országgyűlési választáson nem működnek a területi választási bizottságok. 
    
A jogszabály szerint a 106 oevb egyrészt választott tagokból, másrészt a jelöltek, jelölőszervezetek által megbízott tagokból áll. Az oevb három tagját és legalább két póttagot a választókerület székhelye szerinti település képviselő-testületének kell megválasztania. Az oevb-be egy-egy tagot delegálhat az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt.
    
A választott és megbízott tagok jogai és kötelezettségei azonosak. A választási bizottságok hatóságnak, tagjaik pedig hivatalos személynek minősülnek. A választási szerv testületként működik, határozatainak érvényességéhez arra van szükség, hogy a tagok többsége jelen legyen, és a jelen lévők többsége megszavazza a döntést.
 

Volt fideszes is tart attól, hogy nem lesz tiszta a választás

A nyílt levélhez köze van Hegedűs István, egykori fideszes képviselőnek is – írja a 24.hu. A szövegben felidézik, hogy az EBESZ már a 2014-es választásról is azt írta, hogy a Fidesz túlzott mértékű előnyt élvezett a megszorító jellegű kampányszabályozás, az egyoldalú médiatájékoztatás és azon tevékenységek következtében, melyek elmosták a határt a kormánypártok és az állam között.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »