Vasárnapi pótlék: ne legyen változás

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) az az álláspontja, hogy a vasárnapi munkavégzés díjazásaként az ötvenszázalékos mértékű vasárnapi pótlék megfelelő ellentételezést jelent.

Az MGYOSZ portálunknak küldött közleményében azt írja, hogy „nem tudunk egyetérteni olyan törvényi gyakorlattal, amely egyes ágazatokra eltérő szabályokat ír elő a munkavégzés általános feltételeinek tekintetében, mint például a vasárnapi munkavégzés pótlékának mértéke. A munka törvénykönyve nem különböztetheti meg egymástól az egyes munkavállalókat és munkáltatókat az alapján, hogy mely ágazatban dolgoznak.”

A szövetség hozzáteszi, hogy amennyiben az ágazati sajátosságok lehetővé teszik, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak lehetőségük van a vasárnapi pótlék mértékében megállapodni.

A kereskedelmi alkalmazottak vasárnapi pótléka körül kialakult vita kapcsán úgy vélik, hogy a munka törvénykönyve szabályait változatlanul kell hagyni és ennek a kérdésnek a rendezését az ágazati szereplőkre és dolgozókra kell bízni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »