Vasárnapi húsleves helyett soron kívüli önkormányzati ülés Érsekújvárban

Vasárnapi húsleves helyett soron kívüli önkormányzati ülés Érsekújvárban

Új időpontot kért Klein Ottokártól, Érsekújvár polgármesterétől tizenkét ellenzéki képviselő, ám az Érsekújvárért képviselői frakció tagjait meglepte, hogy vasárnapra hívták össze a második soron kívüli önkormányzati ülést. A szokatlan időpont ellenére ezúttal mind a huszonöt képviselő részt vett a tanácskozáson.

A legutóbbi, január 29-ére összehívott soron kívüli önkormányzati ülésen csak tizenkét ellenzéki képviselő vett részt, tizenhárman ignorálták a képviselőtársak kérelmét, és egyéb elfoglaltságra hivatkozva távol maradtak. Klein Ottokár az ellenzék újabb kérésére úgy reagált, hogy a következő ülést vasárnap délelőtt tíz órára hívta össze. Kora délutánig tárgyalt a testület. Az Érsekújvárért képviselői frakció tagjainak azonban kellő támogatás híján ezúttal sem sikerült módosítani a költségvetést. Két programpontja volt az ülésnek. Egyik a szeméttároló konténerek már megkezdett felújítását érintette. Az ellenzék nem értett egyet azzal, hogy a város vezetése folytatja a szeméttárolók lefedését, az erre a célra szánt további 650 ezer eurót inkább a városi sportpályák felújítására fordítanák. Kivetítőn mutatták be azokat a felvételeket, amelyeken jól látható, milyen állapotban vannak a helyi sportlétesítmények öltözői és szociális helyiségei. A testület nem hagyta jóvá a módosító javaslatot, így folyatják a konténerek lefedését a járási székhelyen.

A másik költségvetés-módosítási javaslat egy lakossági petíció kapcsán született, amelyet mintegy ezren írtak alá. A lakosok tiltakoznak az ellen, hogy a magyar gimnáziummal szomszédos zöldterületen garázsokat építsen a város.

Klein Ottokár Érsekújvár polgármestere elmondta, február 14-én 17 órakor lakossági fórumot tartanak a városházán, amelyre várják az érintetteket, hogy egyeztessék az álláspontjaikat.

Hírdetés

Új parkot, játszóteret is terveznek a garázsok közelében és felújítanák a Váralja utcában a föld alatti vezetékeket. A képviselők közül többen nehezményezték, hogy a város vezetése csak negyedévenként kíván ülésezni, így a képviselőknek nincs lehetőségük beterjeszteni a módosító javaslataikat. Ismét elhangzott az ülésen, hogy bármelyik képviselő felkeresheti a város vezetését, az illetékes szakosztályok dolgozóit a városházán, ha valamilyen kérdésük, javaslatuk van, nem szükséges ehhez soron kívüli ülést tartani.

A képviselők bírálták felszólalásaikban Štefan Rovňaník főellenőr munkáját, mondván, hogy a hosszú, véget nem érő beszámolókon kívül nem tud felsorolni három olyan problémát a város területén, amelyet az ellenőrzései során sikerült volna megoldania. 2018 márciusában az önkormányzati ülés egyik legtöbbet vitatott témája volt Rovňaník kérelme, aki a havi 2100 eurós fizetéséhez további havi hatszáz euró jutalmat kért. A testület tizenhárom képviselője ezúttal megszavazta, hogy huszonöt százalékkal csökkentsék a főellenér jutalmát.

A vasárnapi ülésen részt vett Vladimír Špánik, a ZOMOS (Szlovákiai Városok és Falvak Polgárainak Társulása) elnöke, aki az egyik közösségi oldalon szándékosnak nevezte a polgármester azon döntését, hogy az ellenzéki képviselők által indítványozott soron kívüli ülést vasárnapra hívta össze.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »