Vasárnapi boltzár más formában?

Vasárnapi boltzár más formában?

A jelek szerint megint előzetes egyeztetések nélkül készül a kormány arra, hogy a vasárnapi boltzár után további piacbefolyásoló intézkedéseket hozzon a kiskereskedelemben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség örül a kis üzletek felkarolásának, de a multik adminisztratív korlátozását nem tartja jó ötletnek, hiszen ettől a kicsik hátránya nem csökken. Részletek még nincsenek az elképzelésekről.

Egyelőre semmiféle részletet nem ismerünk – mondta lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azzal kapcsolatban, hogy a kormány újabb, piacbefolyásoló intézkedéseket tervez a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében. Vámos György elmondta, helyesnek tartják, ha a kormány járulékkedvezményekkel védi a hazai kisvállalkozásokat, segíti a versenyhátrányuk csökkentését. De ha mindezt a multik adminisztratív korlátozásával akarják elérni, az nem jó folyamat, és ettől még a kicsik hátránya megmarad. A nemzetközi láncokat érintő szabályokat pedig az EU úgyis vizsgálni fogja – tette hozzá.

Az „újszerű előírásokat” tartalmazó javaslatok várhatóan ősszel kerülnek a kabinet elé – mondta a Magyar Időknek Szatmáry Kristóf. A Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa ugyanakkor semmilyen konkrétumot nem árult el a piacbefolyásoló lépésekkel kapcsolatban. Mindössze annyit mondott, a kormány indokoltnak tartja, hogy újabb piaci intézkedésekkel tovább csökkentse a hazai vállalkozások versenyhátrányát a kiskereskedelemben. A közeljövőben napirendre kerülhetnek olyan ágazati előírások, amelyek megoldják egyebek mellett a munkaerő elvándorlása és a szakemberhiány miatti problémákat is a nagyáruházakban.

– Ha szükséges, az állam több területen beavatkozik a piaci folyamatokba a fogyasztók kényelme, a munkavállalók érdekei, a kiskereskedelem és a nemzetgazdaság fejlődése érdekében – mondta mindenféle konkrétum említése nélkül a fideszes politikus. Úgy fogalmazott: az újabb intézkedések alapjául „a vasárnapi boltzárral egy időben született korlátozó rendelkezés sikere, a multiláncok tisztességesebb adófizetésre ösztönzése szolgál, mivel a bezárás miatti fenyegetettség hatására a láncok idén pozitív eredményeket jelentettek”. (Az akkor elfogadott szabály alapján két egymást követő évben nem lehet egy lánc veszteséges, különben a bezárást kockáztatja.)

Szerettük volna megtudni, pontosan milyen lépések várhatók; a Miniszterelnökségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy amíg kormányülésen nem születik döntés a tervezett intézkedésekről, addig nem tudnak végleges választ adni. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a munkavállalók érdekében az elképzelések között szerepel-e például a bérpótlék emelése, illetve a plusz vasárnapi pihenőnap bevezetése, azt írták, már 2010 előtt is probléma volt a szektorban a munkaerőhiány, ez nem új keletű dolog. Ám a kialakult helyzeten maguk a kiskereskedelmi cégek is sokat javíthatnának, hiszen épp a napokban lehetett hallani arról, hogy a cégek némelyike komoly béremelést hajt végre, de többet tehetnének a munkavállalók fizikai terheinek csökkentéséért is – közölték.

A bérpótlék és a plusz pihenőnap ügyében egyébként – amelyek nyilván erőteljesen hatnak a munkaerő elvándorlására – épp a kormány nem akar egyelőre tárgyalni az érdekvédelmi szervezetekkel, és legkorábban ősszel lehet ebben az ügyben egyeztetés. Ráadásul ha lesz is bármilyen változtatás, az csak 2017. január eleje után képzelhető el – ezt tette egyértelművé a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma nyár eleji ülésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »