Vasárnap volt az 56-os vértanúk emléknapja, Nagy Imre újratemetésének 30. évfordulója – a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint folytatódhat a közterhek enyhítése. Intézkedési tervet fogadtak el a tengerekbe jutó műanyaghulladék csökkentésére a G20 országcsoport szakminiszterei.

Vasárnap volt az 56-os vértanúk emléknapja, Nagy Imre újratemetésének 30. évfordulója. 61 éve ezen a napon végezték ki Nagy Imrét és több mártírtársát. Orbán Viktor kormányfő virágokat helyezett el a mártír-miniszterelnök sírjánál a 301-es parcellában. A Jászai Mari téren, Nagy Imre szobránál, koszorúkat helyeztek el a többi között kormánytagok, valamint ellenzéki pártok képviselői.

A munkát és jövedelmet terhelő adók mérséklése mellett az kedvezmények bővítésével folytatódhat a közterhek enyhítése – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Kossuth Rádióban úgy vélte: elsősorban a gazdasági növekedést támogató szolgáltatások adója csökkenhet a közeljövőben. A parlament június 19-én kezdi tárgyalni a jövő évi költségvetési javaslatot.

Kidőlt fák, lefújt tetőcserepek és leszakadt vezetékek miatt riasztották a tűzoltókat a délutáni vihar miatt Pest és Bács-Kiskun megyében. Pest megyében is sok munkát adott a vihar a tűzoltóknak. Felhőszakadás és zivatar miatt az egész országra riasztás és figyelmeztetés is érvényben van.

Hírdetés

Svájcban és Franciaországban halálos áldozatokat követelt a viharos időjárás. A Genfi-tóba fulladt egy nő, amikor hajójuk felborult, Franciaországban egy német turistára rádőlt egy fa kempingezés közben. Tíz másik ember könnyebben megsérült.

A Volkswagen konszern már csaknem 2 milliárd eurót költött a dízelbotrány miatti tanácsadói és ügyvédi költségekre – írja a Handelsblatt. A költségek várhatóan tovább emelkednek, mivel számos vizsgálat és eljárás van még folyamatban.

Diplomáciai erőfeszítéseket szorgalmazott az Ománi-öbölben történt tartályhajó-incidens után az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo a Fox televíziónak adott interjújában közölte: amerikai kormánytisztviselők felvették a kapcsolatot külföldi partnereikkel. Megismételte, hogy Irán a felelős a hét közepén elkövetett támadásokért.

Intézkedési tervet fogadtak el a tengerekbe jutó műanyaghulladék csökkentésére a G20 csoport környezetvédelmi és energiaipari miniszterei. Abban egyeztek meg, hogy csökkentik a hulladék mennyiségét, megosztják egymással tapasztalataikat, ösztönözik az innovációt, valamint fokozzák a környezetszennyezés mértékének tudományos felügyeletét.

Több tízezres tüntetés volt ismét Hongkongban a kiadatási törvénytervezet visszavonásáért. Sokan azt is követelték, hogy mondjon le a kormányzó, aki szombaton bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztették a tervezettel kapcsolatos minden munkát, de vissza nem vonták.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »