Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Idén október 31-én, vasárnap kezdődik a téli időszámítás: szombatról vasárnapra virradóra hajnali 3 órakor kell visszaállítanunk az órákat 2 órára. Így most szombatról vasárnapra egy órával többet aludhatunk.

Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, a nyári időszámítás kezdete mindig március utolsó vasárnapja, a vége pedig október utolsó vasárnapja.

Hírdetés

A normál, téli időszámítás kezdetén, idén október 31-én hajnalban visszaállítva az órákat szombatról vasárnapra virradó éjjel egy órát nyerünk, azaz egy órával hosszabb az éjszaka. Ezt a plusz órát a tavaszi, március utolsó hétvégéjén esedékes újabb óraátállítással adjuk vissza. A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amelyben a helyi időhöz képest egy órával előreállítjuk az órákat.

Habár az Európai Parlament korábban már az óraátállítás eltörlése mellett döntött, a koronavírus-világjárvány miatt az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság a szükséges egyeztetéseket, megállapodásokat még nem készítette el, és 2021 első félévében napirendi javaslat sem volt a témában, ezért valószínű, hogy 2021 őszén minden EU-tagország visszatér a téli időszámításra, és majd csak később lesz az utolsó kötelező óraátállítás – olvasható a wikipedia oldalán.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »