Vasárnap is nyitva: „Én le..arom a pénzt, már bocsánat”

Vasárnap is nyitva: „Én le..arom a pénzt, már bocsánat”

Vasárnaponként nem a pénz beszél – legalábbis az általunk kérdezett dolgozóknál, akik annak ellenére sem mennek szívesen munkába a hét utolsó napján, hogy azért dupla bért kapnak. Ma kinyitott az egyik budapesti pláza, a vásárlók pedig megrohamozták a boltokat.

Kunhalmi Ágnes azt is hangsúlyozta: a vasárnapi munkát meg kell fizetni. „Akinek a piacgazdaságban dolgoznia kell, kapjon magasabb bért. Dupla bért. Én azt hiszem, hogy egy egészséges piacgazdaságban, ha lehet vasárnap is vásárolni, ezt ki fogják tudni termelni” – mondta Kunhalmi Ágnes.

„– Így is minden péntek-szombaton bent vagyok, tehát ez az egy nap, a vasárnap már nem oszt, nem szoroz.
– De ez legalább jó lesz anyagilag.
– Nem ér annyit.”

Rejtett kamerával jártunk utána, mit szólnak az eladók a vasárnapi munkához. A legtöbb alkalmazottat a túlórapénz sem érdekelte.

„– Akkor most nem örültök neki, hogy vasárnaponként dolgozni kell megint?
– Hát, azért egy szabadnap egy hétvégén hadd legyen már.
– Akkor sem, ha dupla pénzt fizetnek?

– Én leszarom a pénzt, már bocsánat.”

Jelenleg nem is egységes, hogy mennyivel jár több pénz a vasárnapi munkáért: a hét utolsó napján dolgozó benzinkutasnak csupán 50 százalékos bérpótlék jár, az 5 szabadon választott vasárnapon kinyitó boltok beosztottai viszont dupla fizetést kapnak.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint, ha egységesen kétszeres pénzt kell majd fizetni, a plázákon kívül senki sem tud majd kinyitni vasárnaponként. „Abban bízunk, ha bármilyen változás lesz, akárcsak egy kis lazítás, könnyítés, akkor lesz ilyen egyeztetés, hiszen a jelenlegi munkaerőhiány mellett a bérpótlék is kritikus kérdés” – mondta Vámos György főtitkár.

A kormány hétfőn dönthet a vasárnapért járó bérpótlékról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »