Vasárnap este jön a hidegfront

Eleinte sok napsütésre, majd az esti óráktól csapadékra és erős szélre lehet számítani – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggeli jelentéséből.

A sok napsütést általában csak kevés felhő zavarja, erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, és zápor, esetleg zivatar estig a Dunántúl északnyugati felén és az északi országrészben lehet néhol. Később, az esti órákban északnyugat felől egy hidegfront felhőzete, és zivataros csapadékrendszere éri el hazánkat, legelőször az északnyugati határvidéken kezdődhet kiterjedtebb zivatartevékenység.

Napközben megélénkül, az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik a déli szél. Emellett zivatarok környezetében erős, esetleg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 29 és 34 fok között várható. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő.

Gyorsan leéghetünk

Noha vasárnap estig fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók, többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás. Átmenetileg fokozódik a hőség, ha tehetjük a déli, kora délutáni órákban kerüljük a tűző napsütést, ugyanis erős vagy nagyon erős lesz az UV sugárzás.

Fotó: OMSZ


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »