Vasárnap a földrengések napja: Pápua Új-Guinea környékén is mozgott a föld

Vasárnap a földrengések napja: Pápua Új-Guinea környékén is mozgott a föld

A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Pápua Új-Guinea Bougainville nevű régióját vasárnap – közölte a földközi-tengeri szeizmológiai intézet (EMSC). Korábban Görögországban is mértek egy közepes erősségű földmozgást.

A szakemberek szerint a csendes-óceáni földmozgás centruma 656 kilométerre északnyugatra volt Honiarától, a Salamon-szigetek fővárosától, 408 kilométeres mélységben. Egyelőre nincsenek értesülések áldozatokról, vagy károkról, s szökőárra sem adtak ki figyelmeztetést.

A Csendes-óceán déli térségében szombaton szökőárriadót (cunamit) is elrendeltek, amikor kitört a tenger alatti Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán Tonga közelében.

Hírdetés

A cunami hatásait Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből. A riadót vasárnapra már lefújták, de a szokatlanul magas hullámok következtében Peru északi részén ketten vesztették életüket a helyi katasztrófavédelem szerint. A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az érintett térséget lezárták a fürdőzők előtt.

A perui televízióban felvételek jelentek meg arról, hogy a tenger lakóházakat és üzleteket árasztott el a latin-amerikai ország északi és központi részeinek partvonala mentén.

Az NHK japán közszolgálati televízióban vasárnap közzétett lakossági felhívásban több százezer embert szólítottak fel evakuálásra a szigetország veszélyeztetett partvidéki térségeiben tekintettel az egy méternél is magasabb hullámok veszélyére.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »