Vásárhelyiek Brüsszelben: biztonságban vannak

Vásárhelyiek Brüsszelben: biztonságban vannak

Brüsszelben tartózkodik egy 32 fős marosvásárhelyi csoport is, néhányukkal telefonon sikerült beszélnünk. Brüsszelben tartózkodó kollégánk arról tájékoztatott: fennakadások vannak a repülőtereken a terrorámadás következtében.

brusszel_terrortamadas_francois_lenoir_reuters_bFotó: Francois Lenoir/Reuters

Mátyás Tamás Attila elmondta, a városnak azon a részén, ahol ők tartózkodnak, nincs gond. „Kevesen járnak az utcákon, de mi viszonylag messze vagyunk a központtól, itt nem érzékelhető a pánik, de a félelem ott ül az emberek arcán. A délelőtt folyamán szóltak, hogy ne menjünk az utcára, de most már (kora délután – szerk. megj.) nincs tilalom, lehet sétálni, de arra azért megkértek a csoportvezetőink, hogy ne távolodjunk el a szálláshelytől” – ismertette Mátyás Tamás Attila.

Kakassy Szilárd hozzátette, ők a hotelben a robbantások hírére ébredtek. „Reggel és délelőtt információkat gyűjtöttünk, de a hírek ellentmondásosak voltak. Az itteni források francia nyelvűek, közülünk pedig majdnem senki nem beszél franciául, tehát inkább a világhálóról értesülünk az eseményekről. A rendőrség és a katonaság osztagai az utcákon, köztereken vannak és elfoglalták a stratégiai pontokat. A mi repülőnk hetven kilométerre található a várostól, úgy tudjuk, hogy ott fokozottabb ellenőrzés mellett minden rendben zajlik” – tájékoztatott. A marosvásárhelyi csoportnak – amelynek tagjai közül senkinek nem esett bántódása – a hétfő esti, kolozsvári járatra szólt a jegye.

Brüsszelben érte a merénylet híre székelyudvarhelyi kollégánkat, Jánosi Andrást is, aki egy délutáni járatra kellett felszálljon a Brüsszelhez közeli Charleroi repülőterén. Egy órányira a második robbantástól ő arról tudósított, hogy a tömegközlekedés és a mobilhálózatok lebénultak Brüsszelben. A hatóságok azt tanácsolták, hogy maradjon mindenki, ahol van, és telefonálás helyett mindenki használja az internetes hálózatokat: például Facebookot, Twittert, Whatsappot.

A három reptéren, amelyek fogadták a zaventemi légi forgalmat – Antwerp, Charleroi és Liege – kedden délben még nem jelentettek késéseket, de az oda vezető utakon számtalan ellenőrzőpontot felállítottak, amelyeken mindenkit alaposan átvizsgáltak. Kora délután már több kilométeres sorok torlódtak fel a repterekre vezető utakon – számolt be kollégánk.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »