Vásárhelyi iskolaügy: a gyereklétszám miatt aggódnak a diákok szülei

Vásárhelyi iskolaügy: a gyereklétszám miatt aggódnak a diákok szülei

Miközben javában tart a politikai szópárbaj a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező jogszabály kapcsán, a diákok miatt aggódó szülők attól tartanak, az ügy újabb akadályokba ütközik. Sokan még mindig szkeptikusak az iskolaalapítással kapcsolatban.
Azt követően, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) bejelentette, alkotmányossági óvást nyújt be a törvény ellen, Csíky Csengele, a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport szóvivője a Krónikának elmondta, számukra egyértelmű, hogy időhúzásra játszanak mindazok, akik akadályozni próbálják az iskolaalapítást.

– hívta fel a figyelmet a szülők képviselője, aki tisztában van azzal, hogy a taláros testület döntésére általában több hetet vagy hónapot kell várni, ami szintén nem tesz jót az ügynek.

Az alkotmánybíróság egyébként kedden közölte: március 7-én tárgyalják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjának beadványát a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Csíky Csengele emlékeztetett, ahhoz, hogy egy tanintézet önálló jogi személyiséggel bírjon, legalább 300 diákja kell hogy legyen, ezért is fontos, hogy a szülők ne veszítsék el a reményt és gyerekeiket ne írassák más iskolába az elkövetkező hónapokban több ciklusban zajló beiratkozási időszakban.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egyébként hétfőn este a Mediafax hírügynökségnek azt mondta,
hibás döntésnek tartja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmánybírósági óvást emel a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvény ellen. A szövetségi elnök leszögezte: a PNL-nek nem szabadna ilyen hibákat elkövetnie, ha a jövőben még szeretne együttműködni az RMDSZ-szel. 

Amint arról beszámoltunk, Ludovic Orban hétfőn közölte, alkotmánybírósági óvást nyújtanak be iskolaügyben, mivel az alakulat szerint sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép fel. Orban arra hivatkozott, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolákat a helyi hatóságok javaslatára miniszteri határozattal alapítják.

Kedden a Traian Băsescu volt államfő vezette ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) is bejelentette, alkotmánybírósághoz fordul. Eugen Tomac, az alakulat ügyvezető elnöke a Mediafaxnak úgy fogalmazott, „a centenárium évében vissza kell szorítani Magyarország arra irányuló törekvéseit, hogy megalázza a románokat”. 

Florin Roman, a PNL képviselője szerint a magyar kormány erdélyi iskoláknak nyújtott támogatása a szegény családokból származó román gyerekek „elmagyarosításához” vezet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »