Varsóban ül egy asztalhoz Merkel a V4-ekkel

Varsóban egyeztetnek a visegrádi országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői és a német kancellár az Európai Unió jövőjéről. A tárgyalások az Európai Tanács szeptemberi pozsonyi informális ülését előzik meg.

A négy visegrádi ország vezetői immár második kormányfői egyeztetésüket tartják az unióból való brit kilépést elhatározó június 23-i népszavazás után. Lengyelország július 1-jén vette át a V4 soros elnökségét. A július végi találkozón Angela Merkel nem vett részt

A német kancellár ezen a héten összesen 15 európai uniós tagország vezetőjével folytat megbeszélést az EU jövőjéről, a V4-ek közül csütörtökön külön felkeresi Csehországot, a varsói csúcsértekezlet napján pedig kétoldalú találkozót tart Beata Szydlo lengyel kormányfővel is.

Renzivel és Hollande-dal már hétfőn tárgyalt

A Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel, valamint Francois Hollande francia elnökkel hétfőn folytatott olaszországi csúcstalálkozót követően a német kancellár úgy értékelte: több európai együttműködés kell az „óriási kihívások előtt álló” EU belső és külső biztonságáért.

Szerdán a Taavi Roivas észt kormányfővel megrendezett egyeztetés után pedig elmondta: a pozsonyi EU-csúcs a jövőre vonatkozó menetrend kitűzéséről, nem pedig döntések meghozataláról fog szólni, és „megfontolt”, elhamarkodott politikai döntéseket kerülő megközelítést szorgalmazott.

A visegrádi kormányfők közös állásfoglalását a júliusi varsói csúcsértekezleten elfogadott nyilatkozat fejezi ki. Eszerint az EU olyan érték, amelyet őrizni kell, ugyanakkor úgy kell változtatni működésén, hogy hatékonyan tudjon szembesülni az Európát érő válságokkal, és ennek érdekében jobban figyelembe vegye a szuverén nemzetállamok álláspontját is.

Az EU újfajta egységét építik fel

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtökön a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva úgy értékelte: a pozsonyi értekezleten „az a folyamat veszi majd kezdetét, melynek során az EU brexit utáni újfajta egységét építik fel”. A visegrádiak azt a megközelítést képviselik majd, hogy „fel kell hagyni a megosztó kezdeményezésekkel”, és arra kell összpontosítani, ami az EU-tagállamokat egyértelműen összeköti. Ezen témák közé tartoznak Szymanski szerint a szeptemberi egyeztetés napirendjén is várhatóan szereplő biztonsági kérdések, ezen belül a migrációs válság, valamint a gazdasági problémakör.

A miniszterhelyettes szerint az EU-nak gyorsan tisztáznia kell a migrációs válságra adandó választ. „Európának el kell vetnie a migráció központi kezelésének összes mechanizmusát, mely túllép a tagállamoknak a migrációs, illetve a menedékjogi politikára vonatkozó hatáskörén” – mondta Szymanski, hozzátéve: a tagállamoknak arra kell összpontosítaniuk, amit közösen tehetnek.

A közép-európai országok „nem fordítanak hátat a problémának”, készen állnak egy „megfontolt kompromisszum elfogadására” – húzta alá Szymanski. A migrációs válság szolidáris kezeléseként a lengyel politikus a külső uniós határ közös védelmét, valamint a harmadik országokkal, köztük Törökországgal való uniós együttműködést említette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »