Varsóban megkezdődött az európai konzervatív pártok vezetőinek konferenciája

Varsóban megkezdődött az európai konzervatív pártok vezetőinek konferenciája

Megkezdődött szombaton Varsóban az európai konzervatív pártok vezetőinek Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferenciája, amelyen a Európai Unió (EU) jövőjéről, valamint a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről is egyeztetnek – közölte a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info).

A konzervatív vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak a meghívására érkeztek Varsóba. A Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő részvételével is zajló találkozó egy következő lépés a júliusi, az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozat után, amelyben tíz európai konzervatív párt kiállt az EU eszméje mellett, de elutasították az unió centralizációját – mondta el a PAP hírügynökségnek Radoslaw Fogiel, a PiS helyettes szóvivője.

Az eredeti bejelentésekkel szemben nem vesz részt a konferencián két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni. Távollétüket Fogiel a saját tömörüléseikkel összefüggő más elfoglaltsággal magyarázta. Hozzátette: Salvini és Meloni nyitottak a későbbi időpontban szervezendő találkozásokra.

Hírdetés

A konferencián részt vevő Krzysztof Sobolewski, a PiS főtitkárának a tárgyalások megnyitása után közzétett Twitter-bejegyzésében az olvasható: fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten (EP) belüli közelebbi együttműködésről. A résztvevők választ keresnek „azon fenyegetésekre (…) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek”. A tárgyalások szünetében a PiS négy EP-képviselője tartott sajtóértekezletet. Tomasz Poreba képviselő közölte: a következő hónapokban egy sor szakértői konferenciát terveznek, amelyeken „egységes víziót” dolgoznak ki az EU jövőjéről.

Úgy látta: a jelenlegi uniós vita egyoldalú, kizárólag arról szól, hogy a jövőt az európai szuperállam, a föderalizált EU jelenti, a konzervatívok viszont „teljesen más uniót akarnak, a hazák, a szuverén államok unióját”, amelyben jobban szóhoz jutnak a kormányaikat demokratikusan megválasztó állampolgárok.

Az EU működéséról szóló új „diagnózis” megtalálását, a konzervatív pártok együttműködésének szorosabbá tételét Poreba is a varsói találkozó fő céljának nevezte. A konzervatív pártokat egyesítő új EP-frakció esetleges megalakulása iránt érdeklődő újságírói kérdésre kijelentette: „a jövőben majd meglátjuk, jelenleg a téma nincs napirenden”. Fogiel a sajtóértekezleten leszögezte: a konzervatív pártok különböznek egymástól, de keresik az őket összekötő témákat. Példaként az uniós alapszerződések iránti tiszteletet is említette. A Le Pen állítólagos oroszbarát irányultságát felvető újságírói kérdésre Fogiel aláhúzta: „ellentétben sok politikushoz az Európai Néppárt és a szociáldemokraták soraiból, (a francia politikus) nem dolgozik az orosz energetikai cégeknél”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »