Varsóban is megemlékeztek '56 magyar eseményeiről

Lengyelországban is a magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek: Varsóban ’56-os magyarok és olyan lengyelek is találkoztak, akik 62 éve segítettek a magyar forradalmároknak. A lengyel külügyminiszter arról beszélt: az 56-os események közelebb hozták egymáshoz a két nemzetet.

A lengyel fővárosban délelőtt a helyi magyarok a lengyelekkel közösen koszorúzták meg az ’56-os emlékművet. A megemlékezésen főhajtással tisztelegtek a hősök előtt, majd közösen elénekelték a magyar himnuszt. Magyar szakos lengyel fiatalok fontosnak tartják, hogy minden évben ők is megemlékezzenek, mert nem tudnak még egy ilyen barátságról, mint ami a két ország között van.

Egyikük elmondta: magyarok és lengyelek együtt harcoltak a szabadságért, ezért számára magyar szakosokként is fontosak ezek a történelmi eseményeket. A megemlékezésen részt vettek ’56-os magyarok is akik arról meséltek a híradónak, hogy mekkora segítséget nyújtott a lengyel nép akkoriban a magyar forradalmároknak.

Hírdetés

Közülük Engelmayer Ákos, a forradalom egykori résztvevője, korábbi varsói magyar nagykövet nyilatkozott, aki szerint ennek a napnak a legfontosabb, hogy 12 évvel a háború után a tönkretett lengyel nép két héten keresztül naponta egymillió zlotyit gyűjtött a magyarok számára.

A lengyelországi megemlékezések délután egy nagyszabású ünnepi fogadással folytatódtak a királyi várban.A megemlékezésen lengyel politikai, közéleti és kulturális személyiségek is részt vettek. A varsói magyar nagykövetség ünnepségén olyan ’56-os lengyelek is ott voltak, akik a forradalomban kifejezték szolidaritásukat a magyarokért. Itt Magyarország varsói nagykövete azt mondta: a két ország kapcsolata folyamatosan erősödik.

A megemlékezésen a lengyel külügyminiszter arról beszélt: az 56-os események közelebb hozták egymáshoz a magyar és a lengyel nemzetet. Jaczek Czaputowicz hangsúlyozta: együtt kell törekednünk arra, hogy „Európa erős legyen és hogy erős államok alkossák Európát.” Hozzátette: Európa közös értékekre épül, új kihívások előtt állunk és ezekkel a kihívásokkal a két ország együtt tud megbirkózni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »