Varsó továbbra is befogadja a fehérorosz menekülteket

Lengyelország a fehérorosz határon fennálló helyezettől függetlenül továbbra is befogadja a hazájukban üldözött fehérorosz állampolgárokat, csak az elmúlt huszonnégy óra folyamán negyven ilyen személy érkezett – közölte a lengyel határőrség szóvivője.

A fehérorosz menekültek a határátkelőkön nyújtották be a nemzetközi védelemre vonatkozó kérelmüket, és lengyel humanitárius vízumot kaptak – mondta el sajtóértekezletén Anna Michalska.

A lengyel idegenrendészeti hivatal október végi adatai szerint a fehéroroszok képezik idén a legnagyobb, 870 fős csoportot azok közül, akiknek megadták Lengyelországban a nemzetközi védelmet élvező személy státuszát. Emigrációjuk a tavaly augusztusi, vitatott tisztaságú fehérorosz elnökválasztás után alkalmazott hatósági erőszak következménye.

Hírdetés

A másik, 560 fős csoport az afgán állampolgároké. Ők az afganisztáni lengyel békefenntartó alakulat és diplomáciai képviselet alkalmazottai voltak, akiket a NATO augusztusi afganisztáni csapatkivonásakor, illetve az azt megelőző hónapokban menekítettek ki.

Az év elejétől október végéig összesen 1600 külföldi kapott Lengyelországban menedékjogot. Menekültstátusszal, illetve kiegészítő védelmi jogállással rendelkeznek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »