Varrjuk össze az Összetartozás zászlóját!

Varrjuk össze az Összetartozás zászlóját!

A kalondai Pro Kalondiensis Polgári Társulás és társszervezetei ismét felhívással fordul nemcsak a palócokhoz, de az egész Kárpát-Hazához . Elkészítik az Összetartozás zászlóját. Ezt arra a zászlóoszlopra helyezik el, amely annál a határkőnél fog állni, ami már száz éve jelzi azt a pontot, ahonnan határfolyóvá lett az Ipoly 1920-ban…

Egyre kevesebben vannak közöttünk olyanok, akik megélték a II. világháborút, 1956-ot vagy 1968-at. Azután is voltak nehéz időszakok, de ilyen közel azóta nem volt a nemzethez a halál, a betegség vagy bármilyen fizikai és szellemi veszély.

Ezekben a nehéz időkben a lányok, asszonyok védőmaszkokat varrnak, és mi , férfiak kissé haszontalanabbnak is érezzük magunkat, de ezzel együtt nagyon büszkék vagyunk a szeretetteinkre, mert amíg mi megbeszélünk dolgokat, azalatt ők megoldják.

Ez a felhívás még a járvány kitörése előtt készült, de addig nem szándékoztunk nyilvánosságra hozni, amíg a felkért személyek nem jeleznek vissza, hogy vállalják-e a védnökséget a kezdeményezés felett. Jelentem vállalják, és nem is akár kik a Kárpát Hazából! Olyan férfiak, akik közéleti szerepükkel, imájukkal, hangjukkal és főleg tetteikkel naponta bizonyítják, hogy összetartozunk!

A kalondai Pro Kalondiensis Polgári Társulás és társszervezetei, valamint a megszámlálhatatlan önkéntes, 2018-ban elkészítette és felavatta a Palóc Határkeresztet az Ipolytarnóc – Kalonda határátkelőhely épülete mellett, majd 2019-ben a Palócok Élőlánca keretén belül már nem csak a Palócországból érkezőkkel, hanem a csehországi, svédországi diaszpórában élő magyarokkal együtt alkottak egy elszakíthatatlan emberláncot a határon, demonstrálva az összetartozásunkat.

Ebben az évben pedig, annál a határkőnél fogunk felállítani egy zászlóoszlopot, amely határkő már száz éve jelzi azt a pontot, ahonnan határfolyóvá lett az Ipoly 1920-ban. Az oszlopra pedig egy zászló kerül majd, az Összetartozás zászlója.

Kedves lányok és asszonyok szerte Palócországban, a Kárpát Hazában és a diaszpórában!

Hírdetés

Arra kérjük Önöket, hogy vállalják el a zászlóanya szerepét és adományozzanak egy darab fehér szövetanyagot, amelyet majd összevarrunk közösen és ebből áll össze az a hatalmas, közös zászló, amely az említett határkő melletti tíz méter magas zászlórúdon fog lobogni az Ipoly partján.

A szövetanyag lehet egy ing, vagy bármilyen ruhadarab, de egy régi abrosz, vagy egyéb olyan anyag a nagyszülők hagyatékából is akár, amelyhez kötődik egy családi történet vagy emlék.

Minden adományozót megkérünk, hogy pár sorban írja majd le az adományozott anyag történetét. Így tettük ezt a Palóc Határkereszt esetében is. Terveink szerint a kereszt és a zászló adományozóinak így összegyűjtött történetét egy kiadványban összegezzük majd.

Meggyőződésünk, hogy egy olyan zászlót tudunk együtt készíteni és felavatni 2020 augusztusában Kalonda és Ipolytarnóc között, amelyhez több száz édesanya, nagymama, kis- és nagylány szíve, lelke és keze munkája fog hozzájárulni.

Kérjük Önöket, hogy terjesszék a közös zászlónk, az Összetartozás zászlaja hírét.

Köszönjük.

A szervezők nevében
Papp Sándor
Kalonda / Felvidék


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »