Városokat kell kiüríteni a kanadai tűzvész miatt

Városokat kell kiüríteni a kanadai tűzvész miatt

Szükségállapotot hirdettek helyi idő szerint szerdán a nyugat-kanadai Alberta tartományban a pusztító erdőtüzek miatt, és elrendelték egy újabb veszélybe került város, illetve két kisebb település teljes kiürítését.

Szerdán súlyosbodott a helyzet, és mivel az erdőtűz rohamosan terjed déli irányban, a hatóságok az esti órákban elrendelték Anzac város kiürítését is, ahol elszállásolták előző nap az ötven kilométerre északabbra fekvő Fort McMurray-ből kiköltöztetett lakosok egy részét. Két kisebb település, Gregoire Lake Estates és Fort McMurray First Nation lakóinak is el kell hagyniuk otthonukat.

Fort McMurray-ből 88 ezer ember menekült el, a városban 1600 épület vált lángok martalékává, és már a repülőteret is fenyegeti a tűz. Az összes kereskedelmi járatot törölték.

Rachel Notley albertai miniszterelnök szerint a tűzoltók emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően a város központját nem emésztették fel a lángok, és eddig senki sem szenvedett közvetlenül a tűzvésszel kapcsolatba hozható sérüléseket, bár az evakuáció idején történt egy baleset.

A tűzoltók komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megvédjék a tűztől a fontos infrastrukturális létesítményeket, így az Athabasca folyón átívelő egyetlen hidat és a Fort McMurray-be vezető egyetlen országutat.

Éghető kincs a föld alatt

Az erdőkkel körülvett Fort McMurray a kanadai olajmezők környékén fekszik, ott van a világ harmadik legnagyobb olajkészlete a szaúd-arábiai és a venezuelai után. Az olajmezők zöme azonban északabbra található a várostól, a tűzvész pedig leginkább a város déli területeit sújtja, és dél felé terjed. Az olajlétesítmények nincsenek veszélyben, de Darby Allen Fort McMurray-i tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott, hogy a lángok „vadul terjednek”, és a városból elmenekültek közül körülbelül tízezren északra mentek, az olajkitermelő mezőkön lévő táborokban leltek menedékre.

Az Albertát sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásához hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, továbbá szítja a lángokat az erős északi szél. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a károkat egyelőre korai lenne felbecsülni, de úgy fogalmazott, hogy elképzelni is nehéz a pusztító tűzvész okozta veszteség mértékét. Megjegyezte, hogy a klímaváltozás is okolható a szélsőséges időjárás és erdőtüzek miatt, bár a kettő közötti közvetlen kapcsolatot nehéz bizonyítani.

A szövetségi kormány teljes támogatásáról biztosította Alberta tartományt, és arra bátorította Kanada lakóit, hogy adományaikkal támogassák a bajbajutottakat segítő vöröskeresztet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »