Városnapot ünnepel Szabadka

Városnapot ünnepel Szabadka

A városi képviselő-testület díszülésével és háromnapos gazdag programmal ünnepli Szabadka a város fennállásának 237. évfordulóját szeptember elsején annak emlékére, hogy1779-ben Mária Terézia ezen a napon adományozta Szabadkának a szabad királyi város címet.

A csütörtöki ünnepségsorozat reggel a Városháza előtt a város zászlajának felvonásával, majd a képviselő-testület díszülésével vette kezdetét. Bunford Tivadar, a testület elnöke köszöntötte Magyarország és Horvátország szabadkai főkonzulátusainak képviselőit, az eddigi díszpolgárokat, a nemzeti tanácsok, valamint a megjelent köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselőket. A díszülésen tiszteletüket tették Magyarországról Érd, Kiskunhalas, Mórahalom, Kelebia, Bácsalmás, Tompa és Szeged képviselői, de jelen voltak a felvidéki Dunaszerdahely, az erdélyi Székelyudvarhely, továbbá Banja Luka és Gračanica önkormányzatainak képviselői is.

Ünnepi beszédében Bogdan Laban polgármester azt hangsúlyozta, hogy a nemrégiben megalakult új városi hatalom megfeszítő, felelősségteljes munkával járul hozzá a város gazdasági fellendítéséhez. A prioritások között megemlítette a palicsi turizmus fejlesztését, a Népszínház felújításának befejezését a tartomány és a köztársaság pénzügyi segítségével, illetve a munkahelyteremtést. Hozzátette: a város folytatja felelősségteljes szociálpolitikáját is. Laban szerint az elkövetkező évek a gyorsított gazdasági fejlődés évei lesznek.

Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke a város gazdag múltját és többnemzetiségű jellegét méltatva kiemelte, hogy szabadkainak lenni megtiszteltetés. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a városi, a tartományi és a köztársasági hatalom összetétele megegyezik, ami előfeltétele a sikeres vertikális kommunikációnak. Ő is a munkahelyteremtést tartja a legfontosabb jövőbeli teendők egyikének, beszédében a feladatok között kitért továbbá az Y-ág elnevezésű kerülőút kiépítésére, a kisbajmoki ipari övezet bővítésére és az egykori Zorka gyár területén tervezett új ipari park létesítésére. Bunford szerint csakis úgy csökkenthető az elvándorlás, ha új munkahelyek létesülnek a városban és az emberek biztonságot jelentő havi jövedelmet vihetnek haza.

Az ülés folytatásában átadták a Díszpolgári kitüntetést és a Pro Urbe díjakat. A város 2016. évi díszpolgára Matija Bećković akadémikus lett, a Pro Urbe elismerést pedig Živorad Đurić kriminalisztikai szakjogász, dr. Kata Dulić növényvédelmi szakmérnök és Bíró Lívia okleveles közgazdász vehették át.

A városnapi program a délután folyamán a város főterén felállított kisszínpadon folytatódik egészen késő délutánig, este fél kilenctől a nagyszínpadon a Vajdasági Kamarazenekar koncertezik, utána magyar operett gála lesz, ezt követően pedig 23 órától Pély Barna akusztikus gitár estje várja az érdeklődőket. Pénteken a kisszínpadon szintén egész napos program lesz, a nagyszínpadon este fél kilenctől a szabadkai Perpetuum Mobile koncertezik, őket pedig tíz órától a Lexington Band követi.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »