Városliget Zrt.: Nincs azbesztveszély

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének azbesztmentesítése semmiféle veszélyt nem jelent a Városliget környékén lakókra vagy a parkot látogatókra, mert a bontási munkálatok szakszerűen és a jogszabályoknak megfelelően történnek – közölte a Városliget Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A társaság közleményében arra reagált, hogy Karácsony Gergely (Együtt–PM), a XIV. kerület polgármestere tájékoztatást kért a Liget Budapest projekthez kapcsolódó városligeti bontási munkákról, mert közlése szerint a zuglói önkormányzathoz folyamatosan érkeznek lakossági és intézményi bejelentések a por és az azbeszt miatt.

A Városliget Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeumban az azbesztfeltáró munka a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnökének közreműködésével folyik. Kiemelte: a bontásra váró épületek közül az 1980-as években épült A3 épületrészben találtak nagyobb mennyiségben kötött formában azbesztcementet, amelynek a kezelése „a megfelelő előkészületek mellett gyakorlatilag kockázatmentesen megoldható”, szemben a sokkal veszélyesebb szórt azbeszttel. A további épületrészekben nem találtak veszélyes anyagokat – tették hozzá.

Ezek alapján megkezdődött az épület szerkezetében található valamennyi, azbesztcement-tartalmú elem szakszerű eltávolítása, amely feladatra a társaság „megfelelő engedélyekkel és komoly tapasztalattal rendelkező”, kifejezetten azbesztmentesítésre szakosodott vállalkozót vont be – írták.

Közölték, hogy az azbeszttartalmú épületrészeket korábban már elkeríttették és védőfóliával látták el. Az érintett területeken mindaddig szünetel az általános bontási munka, amíg a törvényi előírásoknak megfelelően be nem fejeződik az azbesztmentesítés. Ez a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően történik, sem a park használóira, sem a környéken élőkre nem jelent semmilyen egészségi kockázatot, és az elkerített területeken kívül a Városliget zavartalanul látogatható – áll a közleményben.

Eltávolíttatták a táblákat

Felidézték, hogy a Városliget megújítása alatt nem először találkoztak a kivitelezők a veszélyes anyaggal: a legutóbb a volt Hungexpo-irodaházak bontási munkálatait kellett egy időre felfüggeszteni, hogy az eltakart, a bontás során feltárt, azbesztcementből készített építőanyagot szakszerűen lerakóhelyre szállítsák. Mivel Magyarországon az 1980-as évek végéig széles körben alkalmazták az azbesztet az építőiparban, szinte valamennyi bontási, átalakítási munkánál vizsgálni kell annak jelenlétét – jegyezték meg.

A Városliget Zrt. kiemelte: a továbbiakban is a jogszabályoknak megfelelően végzi munkáját, és elhatárolódik attól, hogy „egyesek politikai céljaik elérése érdekében rémhíreket terjesztenek és riogatják a közvéleményt”.

Hozzátette: az elmúlt napokban a Városligetben több, a munkálatokról hamis információt tartalmazó tábla jelent meg, ezeket a társaság eltávolíttatta, és megteszi a szükséges jogi lépéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »