Városliget Zrt.: nem veszélyes az azbesztmentesítés

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének azbesztmentesítése semmiféle veszélyt nem jelent a Városliget környékén lakókra vagy a parkot látogatókra, mert a bontási munkálatok szakszerűen és a jogszabályoknak megfelelően történnek – közölte a Városliget Zrt. hétfőn az MTI-vel. A társaság közleményében arra reagált, hogy Karácsony Gergely (Együtt-PM), a XIV. kerület polgármestere tájékoztatást kért a Liget Budapest projekthez kapcsolódó városligeti bontási munkákról, mert közlése szerint a zuglói önkormányzathoz folyamatosan érkeznek lakossági és intézményi bejelentések a por és az azbeszt miatt.

A Városliget Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeumban az azbesztfeltáró munka a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnökének közreműködésével folyik. Kiemelte, a bontásra váró épületek közül az 1980-as években épült A3 épületrészben találtak nagyobb mennyiségben kötött formában azbesztcementet, amelynek a kezelése “a megfelelő előkészületek mellett gyakorlatilag kockázatmentesen megoldható”, szemben a sokkal veszélyesebb szórt azbeszttel. A további épületrészekben nem találtak veszélyes anyagokat – tették hozzá.

Ezek alapján megkezdődött az épület szerkezetében található valamennyi, azbesztcement tartalmú elem szakszerű eltávolítása, amely feladatra a társaság “megfelelő engedélyekkel és komoly tapasztalattal rendelkező”, kifejezetten azbesztmentesítésre szakosodott vállalkozót vont be – írták.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »