Városliget: a Jobbik építéssel válaszolt a rombolásra

Városliget: a Jobbik építéssel válaszolt a rombolásra

Ameddig ők rombolnak, ameddig ők fát vágnak ki, addig mi ültetünk, addig mi építünk – érzékeltette a különbséget a Jobbik és az Orbán-kormány között Hegedűs Lorántné, a párt budapesti alelnöke a Városligetben pénteken megtartott sajtótájékoztatóján, amely során Kepli Lajossal, a nemzeti ellenzék környezetvédelemért is felelős szakpolitikusával megalapították „a főváros első famúzeumát”. Egy körtefát ültettek a nemzeti párt képviselői az egykori Kertem étterem bejárata elé.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, az Alfahír is szemtanúja volt annak, ahogy különböző pártállású civilek megakadályozták, hogy a Liget-projekt részeként negyven fát vágjanak ki az étterem területén.

Munkagépeknek pénteken sem volt nyomuk, az értelmetlen pusztítás ellen tiltakozó civilek azonban továbbra is védik Budapest tüdejét.

De hogy miről is szól ez a szomorú história, miért is kell pusztulnia a fáknak, tovább csökkentve ezzel a főváros élhetőségét, arra a Hegedűs Lorántné adott kijózanító választ:

“a Fidesz továbbra is azt hazudja, hogy több lesz itt a zöldterület, és meggyőződésem, valóban több lesz itt a zöld, de csak olyan értelemben, hogy több lesz a zöldhasú a Vajdahunyad várába tervezett kaszinóban”.

A nemzeti párt politikusa már jó ideje figyelmeztet arra, hogy egy jól körülhatárolható érdekeltségi kör tenné rá a kezét az értékes ingatlanra, pénteken pedig felidézte: a Vajdahunyad vára épületeiről még nem, de a területéről már levették a műemléki védettséget.

“Amikor rákérdeztem Lázár János miniszternél, hogy mi szükség volt arra, hogy megszüntessék a Vajdahunyad vára környezetének, telkének a védettségét, azt válaszolta nekem, hogy ‘csak. Mert indokolt’.

Kepli Lajos (b.), és Hegedű Lorántné (fotó: Béli Balázs – Alfahír)

Megválaszolatlan maradt a kérdés, hogy mégis mivel lehet indokolni egy ilyen beruházást. Hegedűs Lorántné arra is emlékeztetett, továbbra sem tagadja senki, hogy Andy Vajna kaszinót nyitna a Vajdahunyad várába, “tudjuk, hogy megkezdődött az ingatlan kiürítése”, hogy egy vendéglátóhely jöjjön létre, amelynek más funkciói is lehetnek, “nevezzük nevén a gyereket: kaszinó.”

A Jobbik tehát több szempontból is tiltakozik a Liget-projekt ellen, ennek megfelelően mindkét felszólaló országgyűlési képviselő aláírta a Ligetért, a Várért és Budapestért elnevezésű tiltakozó petíciót.

Kepli Lajos környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból közelítette meg a Városliget fáinak elpusztítását: a Jobbik minden olyan esetben felemeli a hangját, ha Budapest zöldfelületeinek csökkenését tapasztalja. Így tett a párt a József nádor téren is, ahol szintén egy fát próbáltak elültetni a politikusok.

Nem hagyjuk azt, hogy a budapestiek életminőségét tovább rontsák

– szögezte le az Országgyűlés Fenntartható fejlődés ellenőrző albizottságának jobbikos elnöke.

A zöldfelület önmagában nem jelent megoldást, hiszen a pázsit nem ér fel egy lombkoronás fával, teljesen más minőség – mutatott rá arra Kepli Lajos, hogy fenntarthatósági szempontból miért nem elég egy tetőkert.

„Budapest tüdeje a Városliget, és Budapest tüdejei azok a parkok, amik még megvannak, és amiket különböző megalomán-projektek kapcsán most kiirtani készülnek”.

Kepli Lajos szerint meglehet, néhány év múlva felnövő ifjúság már alig-alig fog fát, parkot látni, ezért a Jobbik arra gondolt, hogy mivel az Orbán-kormány döntése eredményeként úgyis egy múzeumnegyed készül itt a Városliget helyén, „ezért megalapítjuk a főváros első famúzeumát. A szimbolikus lépésen túl a legerősebb ellenzéki párt gátat szabna ennek a pusztító folyamatnak, és reményeink szerint gyarapodni fog a főváros zöldterülete”.

Hegedűs Lorántné és Kepli Lajos a sajtótájékoztató végeztével egy körte fát ültetettt, hisz aki fát ültet, az jövőt teremt.

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír

fotó: Béli Balázs / Alfahír


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »